Foster The People – Supermodel: gevarieerd en vol verrassingen

door Iris Wyckmans

Er rustte een zware taak op de schouders van Mark Foster en co: een album schrijven dat even sterk was als hun eerste, met songs die het waardig waren om de megahit ‘Pumped Up Kicks’ op te volgen. Of dit hen gelukt is valt nog af te wachten. Alle ingrediënten zijn aanwezig op ‘Supermodel’, maar zijn ze tot de juiste cocktail gemixt?

De tweede plaat van Foster The People bevat net zoals de voorganger ‘Torches’ elektronische klanken en levendige beats. Maar op ‘Supermodel’ krijgt het alomtegenwoordige keyboard van hun debuut concurrentie van de gitaar. Dit geeft het album een iets volwassener geluid – voor zover vrolijke indiepop volwassen kan klinken natuurlijk.

Aan variatie is er zeker geen gebrek. Elk lied heeft wel zijn eigen specifieke kantjes die het anders maken dan zijn broertjes en zusjes. Opvallend zijn bijvoorbeeld de vrolijke Afrikaanse elementen in de opener ‘Are You What You Want to Be?’. Toch zullen bepaalde nummers een lichtje doen branden. Zo doet ‘Pseudologia Fantastica’ denken aan het geluid van Tame Impala. En het zou ons niet verrassen moest ‘The Truth’ geïnspireerd zijn door MGMT. Na de kinderfase van ‘Torches’ is de puberfase aangebroken; experimenteren met klanken en stijlen om zo zichzelf te vinden. Beluister met dat in het achterhoofd ook zeker de vreemde afsluiter ‘Fire Escape’. De band stelt zich kwetsbaar op en kiest voor een akoestische gitaar. Eerst voelt het nummer wat misplaatst aan, maar een rustige afsluiter is weer een nieuwe uitdaging die Foster The People overwonnen heeft.

Ondanks de energie-boost die deze injectie van vrolijke klanken veroorzaakt is er geen opvolger voor ‘Pumped up Kicks’ te bespeuren. Enkele mooie pogingen zijn onder andere die nieuwe single ‘Coming of Age’, of het dansbare ‘Best Friend’. In een duel worden ze echter genadeloos knock-out geslagen door de megahit uit 2011.

‘Supermodel’ is een verrassende evolutie van de band, waarmee getoond wordt dat ze meer in hun mars hebben dan één hitje schrijven. Het zoeken en experimenteren zorgt ervoor dat de plaat niet snel verveelt, en zo wordt er ook een spanning opgebouwd naar album numero drie. Het wordt afwachten wat het resultaat van de zoektocht zal zijn, en welke wegen de puber nog zal bewandelen op zijn weg naar volwassenheid.

Foster The People live zien kan binnenkort in Roeser (Rock-A-Field, 28.06, info & tickets) en Werchter (Rock Werchter, 04.07, info & tickets). Hou de website van de band in de gaten voor meer optredens.

Verdeeld door Sony Music