George Ezra – Wanted On Voyage: zorgeloze zomermuziek

door Anthony Brynaert

Eenentwintig is George Ezra en hij toert nu al heel Europa rond om zijn debuutplaat ‘Wanted On Voyage’ te promoten. Het grootste deel van zijn succes is te danken aan de hitsingle ‘Budapest’. “My house in Budapest/My hidden treasure chest”, je kan tegenwoordig de radio niet opzetten of het wordt ons naar het hoofd geslingerd. Het probleem is dat het nummer noch opwinding noch verveling teweeg brengt. Wel zorgde het ervoor dat de Brit dit jaar al mocht aantreden op bijvoorbeeld Rock Werchter.

Het totaalplaatje klopt wel: George is een bonkige kerel met de juiste looks die zorgeloze zomermuziek voorschotelt, we zien de groupies al aanstormen. Opmerkelijk ook dat hij als twintiger over een stemgeluid beschikt waar vijftigers alleen maar van kunnen dromen.

Ezra staat nu op een punt waar we wel meer nieuwe artiesten op terugvinden. Ze hebben een hitsingle op zak, toeren de wereld rond meedrijvend op het succes van dat ene nummer en brengen een plaat uit. Daar houdt het voor de meeste ook op. Het is ontzettend lastig om hetzelfde kunstje nogmaals over te doen en het is vaak de kroniek van een verwacht falen. Veel muzikanten geraken hierna niet meer uit de vergetelheid. Toch zou het ons niet verwonderen mochten we met deze twintiger wél een blijver hebben. De reden daarvoor ligt hoogstwaarschijnlijk in de aard van zijn debuut.

Er wordt namelijk op safe gespeeld. We stellen weinig avontuur vast op ‘Wanted On Voyage’. Het is een album gemaakt voor de menigte op festivals: zonovergoten, happy songs waar je in principe niks fout mee kan doen en die ook niet slecht zijn. Het is muziek waarmee je de massa aan je zijde houdt, maar waarmee hij geen hoge toppen zal scheren bij de critici. Ook wij blijven wat op onze honger zitten. Nu begeeft George zich nog teveel op platgereden paden en dus raden we hem aan in de toekomst meer z’n eigen ding te doen en wat meer het experiment op te zoeken. Het is zeker mogelijk, luister eens naar die andere Brit in de categorie van “tieners met de stem van vijftigers” King Krule.

We gunnen het George Ezra, hij is zonder meer een talentvolle kerel. Maar we horen volgende keer graag wat meer lef en durf om ons echt te overtuigen van zijn kunnen.

George Ezra heeft voorlopig geen concerten gepland in België of Nederland.

George Ezra website

Album verdeeld door Sony Music