Glints vindt muzikaal en persoonlijk geluk op ‘Choirboy’

door Mattias Goossens

Twee jaar na het succes van ‘Bugatti’ wil Glints met debuutalbum ‘Choirboy’ vooral bewijzen dat hij meer is dan die clubstamper. Missie geslaagd, want doorheen dit album vindt Jan Maarschalk Lemmens zowel zichzelf op persoonlijk als muzikaal vlak.

‘Choirboy’ is geen verhaal van rags to riches, wel het relaas van iemand die zichzelf en de weg kwijt was, en ondertussen minder vaak van het padje gaat. “I went from middle class to working class all by myself” stelt de Antwerpenaar vast in opener ‘Http 404’, waarin hij meteen al zijn kaarten op tafel legt: hoe moeilijk het is om voluit voor muziek te gaan, hoe hard een relatiebreuk kan aankomen en alle twijfels die daarbij komen kijken. Net als die opener is ook afsluiter ‘Greatness’ een stand van zaken, zij het iets positiever. De nummers dienen als verhalende intro en outro, terwijl de rest van de plaat iets losser omgaat met de chronologie.

Uiteraard kregen ‘Bugatti’ en andere radiosingles ‘Gold veins’ en ‘Lemonade money’ een plekje op de plaat, al staan ze niet centraal. Die rol is weggelegd voor het openhartige ‘Fear’, waarin Glints samen met Dvtch Norris z’n persoonlijke duivels benoemt. ‘Good guy’ is dan weer het kantelpunt op deze plaat: gedaan met de zelfdestructieve kantjes die kunnen samengaan met wonen op de zetel van een vriend en werken in het nachtleven. Daarna wordt samen met Martha Da’ro de stamboom uitgespit, op zoek naar de herkomst van genetische trekjes die je liever niet zou hebben.

Op ‘Choirboy’ draagt Glints z’n invloeden nog steeds zichtbaar op zijn trainingspak. De electronica van eerdere ep’s maakt grotendeels plaats voor Britse hiphop: The Streets, Stormzy en Ghostpoet haalt hij zelf aan als inspiratie, en dat hoor je. Door zijn persoonlijke teksten en de variatie in extra elementen (western in ‘Gold veins’, de vele koortjes doorheen de plaat) geeft hij wel z’n eigen toets aan het genre. Hulde ook aan producer/huisgenoot Yong Yello, die samen met Glints het album vorm gaf.

Wie Glints enkel kent van z’n radiohits, heeft waarschijnlijk een vertekend beeld van de rapper. ‘Choirboy’ toont een veel persoonlijkere, kalmere kant die zeker ook een kennismaking verdient.

Glints speelt zaterdag 23 mei op Clamotte Rock en zondag 5 juli op Rock Werchter.