Guided By Voices – Glue On Bicycle: Must voor de fans

door Ziggy Adriaensens

Wikipedia, het zwarte beest der encyclopedieën. Wij durven de pagina amper openen en als we het wel doen, geeft het soms verrassende resultaten. Wanneer wij Guided By Voices door de zoekfunctie stuurden, genereerde deze een indrukwekkende stroom invloeden, beginnend met The Beatles, Britse invasie garagerock, pyschedelische rock om te eindigen met progrock, punk en postpunk. Misschien een beetje overdreven, maar het zegt wel iets over de veelzijdigheid en het belang van de Amerikaanse indiegroep. Toen wij deze ep met b-sides opgestuurd kregen, verwachtten wij ons dan ook aan enkele verrassingen.

Dankzij de eerlijke songverdeling tussen frontman Robbert Pollard en gitarist Tobin Sprout is ‘Glue On Bicycle’ inderdaad een exponent van de kunde van de veelkoppige slang genaamd Guided By Voices. De eerste tekent voor iets specialere lo-finummers die moeilijker het grote publiek zullen bekoren. Hoogtepunten zijn ‘Little Jimmy The Giant’, de liefdesbaby van The Beatles en The Stooges, en het met een heerlijke piano opgesmukte ‘See You Soon’. ‘Jellypop Smiles’ en ‘Full Framed Luberon’ zijn daarentegen moeilijke vehikels die enkel de die hard fans zullen kunnen bekoren

Sprout levert een clean sheet af. Rond zijn akoestische gitaar bouwt hij fragiele popsongs die zich rechtstreeks naar een plaatsje in je zomerse afspeellijst katapulteren. ‘She Wore Blue And Green’ zou zo uit een José Gonzales-plaat weggelopen kunnen zijn. Hetzelfde kan gezegd worden van ‘Waves Of Gray’. Onze lieveling is ‘Build A Better Iceberg’, een op en top sixtiespareltje dat herinneringen oproept aan de folkscene ten tijde van de onvergetelijke Nick Drake.

Sprout en Pollard laten stoom af op deze b-sides en dat leidt ertoe dat het hier niet om een typisch Guided By Voices-album gaat. Het zorgt er wel voor dat er voor ieders wat wils op de ep staat en staat eveneens de kwaliteit niet in de weg. Een must voor de fans met andere woorden.

Guided By Voices heeft voorlopig geen live datums in de Lage Landen bevestigd.

Website Guided By Voices

Verdeeld door Konkurrent