Release Radar: naar deze platen kan je dit weekend luisteren

door Jasper De Spiegeleer

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten. Verwacht geen waardeoordeel, maar genoeg muzikale tips om er weer een week tegenaan te kunnen.

Baloji – 137 Avenue Kaniama
De in Congo geboren, naar België uitgeweken rapper Baloji (foto) is de laatste jaren steeds meer op zoek gegaan naar het muziekverleden van zijn vaderland. ‘Kinshasa succursale’ werd volledig opgenomen in de Congolese hoofdstad. Voor zijn laatste album zakte hij af naar de stad Lubumbashi en ‘137 Avenue Kaniama’ is een verwijzing naar de plaats waar hij na 25 jaar zijn moeder voor het eerst terugzag. Beluister het ontroerende weerzien hier.

Bonfire Lakes – Leaves
De zeskoppig band rond Marino Roosen stelt zijn debuutalbum ‘Leaves’ voor. Zoals titels als ‘Till death do us part’ en ‘We won’t grow old together’ doen vermoeden, gaat de plaat over afscheid nemen en de pijn die het met zich meebrengt. De Limburgers zorgen voor een catchy, radiovriendelijke sound met een melancholisch randje. Beluister ‘Leaves’ hier.

The Glücks – Run amok
Dit garagepunkkoppel noemt zich de Bonnie en Clyde van Oostende. Tina Ghillebert en Alek Pigor staan garant voor scheurende gitaren, explosieve drums en verwrongen verwrongen stemmen. Met ‘Run amok‘ zitten ze al aan hun derde langspeler.

Guided By Voices – Space gun
De Amerikaanse indierock band rond Robert Pollard maakte er een einde aan in 2004, besloot in 2010 weer samen muziek te maken om vier jaar later terug uit elkaar te gaan. Sinds 2016 is het vijftal terug samen en brengt het regelmatig muziek uit. Na de laatste teaser ‘That’s good’ is het nu tijd voor de nieuwe langspeler ‘Space gun’. Ontdek hier of de rockveteranen het nog in zich hebben.

Jack White – Boarding house reach
Sinds Jack White The White Stripes achter zicht liet, verkende hij heel wat muzikale terreinen. Op zijn derder soloplaat gaat de Amerikaan nog een stapje verder en toch banen typische elementen zich een weg doorheen de muziek.Het album werd in reclusie opgenomen op -zoals te verwachten- oud opnamemateriaal. ‘Boarding house reach‘ is het geluid van een van de grootste zuurpruimen van de moderne rock die doet waar hij goed in is: delven in het verleden.

Jacob Bellens – Trail of intuition
‘Trail of intuition’ is het vierde solo album van de Deen, die naast zijn soloprojecten gekend is vanwege zijn bands I Got On Tape en Murder. In tegenstelling tot zijn vorige projecten schreef Bellen de nummers op zijn computer en legde ook meteen de basisproductie om deze te laten verfijnen door Rune Borup. Dit zorgt voor zweverige, elektrnonische, synthpop waarop de Kopenhagenaar mijmert over het leven. Laat je hier meeslepen door zijn melancholische stem.

Preoccupations – New Material
Twee jaar na het zelfgetitelde album komen Matt Flegel & co terug met een nieuw langspeler die droogweg ‘New material‘ heet. Hoewel het album vertrouwd klinkt, is de invloed van new wave veel nadrukkelijker. Verwacht je aan sprankelende keys, gitaren gecamoufleerd als synthesizers, een driftige ritmesectie en Flegel die met zijn typerende, schorre stem niets liever doet dan zwartgalligheid verkondigen. Beluister hier de ode aan depressie.

Sloppy Jane – Willow
Sloppy Jane is een indrukwekkend collectief, elk lid kan meerdere instrumenten bespelen en stuk voor stuk stralen ze die rauwe punkenergie uit. De band staat bekend om hun knotsgekke live shows. ‘Willow’ lijkt puur een uitlaatklep voor Haley Dahl die alle nummers zelf componeerde. Dahls unieke stem geeft de intense, ruwe nummers af en toe een zachte toets. Beluister ‘Willow’ hier.

Sunflower Bean – Twentytwo in blue
Debuutalbum ‘Human ceremony’ uit 2016 was een verzameling van doodbrave nummers die Amerikanen neerpenden tijdens hun tienerjaren. Op ‘Twentytwo in blue’ lijkt het trio uit New York volwassen te zijn geworden. Voorproever ‘Cris fest’ bevatte wat anti-establishment elementen. Deels geïnspireerd door het huidige politieke klimaat in de VS is het album doordrenkt met rebellie. Beluister de aanklacht hier.