Holy Ghost! – Dynamics: aanstekelijke middelmatigheid

door Bram Pollers

Nick Millhiser en Alex Frankel, oftewel Holy Ghost!, hebben twee jaar gewacht om een opvolger voor hun redelijk tot goed onthaalde titelloze debuut te maken. In die periode heeft de band geen nieuw gezicht gekregen. Hun muziek valt nog steeds onder de noemers indietronics, alternative dance en synthpop.

Millhiser en Frankel richten hun pijlen steevast op radio en dansvloer, maar laten originaliteit volledig links liggen op ‘Dynamics’. Het doet soms wat denken aan New Order, waar de band mee op tournee ging, en aan recentere groepen als !!! en Empire of the Sun. Met titels als ‘Dumb Disco Ideas’, waar Nic Offers invloeden het duidelijkst aanwezig zijn, en  ‘Bridge and Tunnel’ krijgen we spontaan dansneigingen, licht onverantwoord in ons geval. Daar tegenover staan vreemde eend ‘1 For Edgar’ en ‘I Wanna Be Your Hand’ – horen we daar invloeden Fleetwood Mac misbruikt worden? – en daar slaat het duo de bal volledig mis.

‘Dynamics’ is geen dynamisch album geworden, zoals de titel doet vermoeden. Aanstekelijk is het wel, de middelmaat ontstijgen lukt hen echter zelden. Als de singles van Holy Ghost! airplay krijgen, zou het ons niet verbazen en we zouden de radio of televisie zeker niet afzetten. Maar de hele plaat is een beetje te veel van het goede. En nu snel iets van New Order opleggen.

Holy Ghost! heeft voorlopig nog geen optredens gepland in België of Nederland.

Website Holy Ghost!

Album verdeeld door PIAS