I Am Oak – Nowhere Or Tammensaari : prachtplaat met subliem afsluitend trio

door Sven Volckerijck

Smachtende stemmen die invallen na enkele lijnen zang van een man die klinkt als de broer van The Bony King Of Nowhere: er zijn slechtere manieren om te openen. ‘Famine’ is meteen een hoogtepunt op een album dat geen zwak moment kent, en zet ‘Nowhere Or Tammensaari’ perfect in. I Am Oak, uit Utrecht, levert met dit derde album een puik visitekaartje af voor wie hen nog niet kent, en doet aan klantenbinding bij hen die ‘On Claws’ en/of ‘Oasem’ al kennen.

‘Grown’ trekt de lijn van het openingsnummer verder, voegt er meer kracht aan toe en sleurt de laatste luisteraar die nog aan de zijlijn stond, met armen gekruist en afwachtend, het album in. Twee liederen ver weten we al dat deze plaat onontkoombaar is. En al zal I Am Oak er niet blijken in te slagen het hoge niveau helemaal vol te houden, na enkele luisterbeurten zijn we helemaal verknocht aan de Utrechtenaren. ‘Boulders’ sluit het openingstrio af met nagenoeg dezelfde ingredi├źnten, al is het een tikje minder overtuigend.

Mistflarden of hun auditieve equivalent drijven voorbij in de intro van ‘Palpable’, de samenzang verwarmt de woonkamer en het rijke arrangement laat het nummer helemaal openbloeien. Daarna is het tijd om even uit te rusten, en ‘Roam’ is een erg geslaagde song voor dat doeleind. Dat is ‘Drooom’ (nee, wees gerust, we hebben geen klinker teveel getypt) nog meer eigenlijk, omdat I Am Oak er hier opnieuw in slaagt (soms ingehouden) kracht te verzoenen met rust. De piano-aanslagen klinken beheerst terwijl ze sterke emoties verraden, en onze indruk wordt bevestigd door de invallende, scheurende gitaren en het gebrom als van een overvliegende bommenwerper. Amper anderhalve minuut lang, het kan voldoende zijn om een onuitwisbare indruk na te laten, zo blijkt.

Thijs Kuijken zingt dan opnieuw met een timbre dat erg dicht aanleunt bij Bram Vanparys, de al eerder genoemde knokige koning van nergens. ‘Marrow’ klinkt in het geheel van de plaat minder indrukwekkend dan de andere nummers, hoewel gerichte beluistering van dit ene lied het potentieel ervan alsnog blootlegt. Ook over ‘Cluster’ en ‘I Am Forrest’ kunnen we niks slechts vertellen, al verzinken ze naast de andere songs wat in het niets. Die drie opeenvolgende nummers lijken even het gevoel te geven dat het album wegzakt, dat het misschien te lang is. Maar net wanneer je denkt dat je deze plaat goed zonder meer zal moeten beoordelen, steekt I Am Oak een tandje bij, en het afsluitende trio bewijst dat ze het beste voor laatst bewaard hebben.

‘Reins’ is een perfecte single, met sprankelende details (let maar eens op het raspen in de brug) en opnieuw die kracht gecombineerd met een soort rust, waardoor het nummer onder je huid gaat kruipen. Kippenvel is ons deel, en dat verhevigt nog met ‘Vares Varas’. Dit, dames en heren, is hoe je (bijna) alles wat muziek kan opwekken, bijeenbrengt op een organische manier en er een geheel, een ├ęchte Song met hoofdletter van maakt. Weerstand is nutteloos, laat je wegzinken in de gloedvolle stem van de zangeres en klanken die Fins klinken (de plaat werd opgenomen in het zuiden van Finland), en in de piano die als een moeras je voeten naar beneden zuigt. En nog is het niet gedaan. Afsluiter ‘Everything In Waves’ kondigt met een lange brom het einde aan, een gitaar speelt een eenvoudige melodie en Thijs Kuijken perst er met zijn prachtige stem opnieuw single-materiaal uit, met een weerhaakje zodat dit nummer zich in je hersenen boort, zich vasthaakt en niet meer loslaat. De drie liedjes op het eind van de plaat struikelen over elkaar om de titel van beste song op dit album te claimen, en de grote winnaar is de luisteraar.

‘Oasem’ was al een mooie, bejubelde plaat. I Am Oak is er met verve in geslaagd die prestatie te overtreffen en een (hopelijk voorlopig) orgelpunt, hoogtepunt te plaatsen als een uitroepteken.

I Am Oak stelde ‘Nowhere Or Tammensaari’ vanavond voor in Tivoli en treedt binnenkort onder meer op in Amsterdam (Amstelkerk via Paradiso, 01.06, info en tickets), Tilburg (013, 07.06, info en tickets) en Nijmegen (Merleyn, 08.06, info en tickets). De volledige concertkalender vind je op de website van I Am Oak.

Album verdeeld door Rough Trade