Jessy Lanza – Pull My Hair Back: lichtvoetige r&b met weerhaken

door Thomas Konings

Jessy Lanza is de nieuwste aanwinst van Hyperdub, het label dat bekend staat om zijn elektronische muziek, gesticht is door Steve Goodman ofte Kode9 en de laatste jaren al materiaal uitbracht van Laurel Halo, Burial en Zomby. Het is echter opmerkelijk dat het debuut van de Canadese zangeres via die platenfirma verschijnt, omdat ‘Pull My Hair Back’ algemeen beschouwd een popplaat is, waardoor ze moeilijk te plaatsen is binnen de catalogus van het label.

Het zijn evenwel de producties, mede verzorgd door Jeremy Greenspan (de helft van Junior Boys), die de hoofdrol op dit album wegkapen en er ook voor gezorgd hebben dat de plaat door Hyperdub gereleased werd. Ze zijn vrij uitdagend, best sensueel en passen binnen de huidige herwaardering van r&b. Verwacht je hier wel niet aan hitlijstmateriaal. Daarvoor bevat de muziek te veel weerhaken en is Lanza’s zang te eigenzinnig.

Bij het beluisteren van ‘Pull My Hair Back’ moeten we meermaals denken aan Jessie Ware. Deze langspeler sluit aan bij diens lichtvoetigere songs als ‘110%’ en bevat nummers die op eenzelfde manier dansbaar zijn. Ook vocaal gezien zijn vergelijkingen mogelijk, aangezien Lanza een even zoetgevooisd stemgeluid heeft.

De sterkte van deze eersteling is z’n consistente kwaliteit. De negen liedjes zijn stuk voor stuk meer dan degelijk en overtuigen dankzij frisse, gevarieerde producties die erg dartel aanvoelen. Toch kan deze plaat niet volledig overtuigen. Het ontbreekt namelijk aan songs die de plaat naar een hoger niveau kunnen stuwen. Dat is ook de reden waarom we Lanza niet snel bekend zien worden bij het grote publiek. Zonde, want ‘Pull My Hair Back’ is een bijzonder fijn album dat ongetwijfeld meer aandacht verdient dan het krijgt.

Jessy Lanza live zien kan binnenkort in Amsterdam (OT301, 04.12, info & tickets).

Facebook Jessy Lanza

Album verdeeld door Konkurrent