Kashmir – E.A.R.: Onterecht onbemind

door Wouter Ollevier

Kashmir is een band met een naam als een klok. Genoemd naar de beroemde song van Led Zeppelin is deze Deense formatie eigenlijk een ouderdomsdeken. Reeds in 1991 hebben de rockers elkaar gevonden en ‘E.A.R.’ is bijgevolg al het achtste album van de groep. In Denemarken zijn de mannen van Kashmir, dat overigens aanvankelijk Nirvana heette maar logischerwijs door het succes van Cobain en de zijnen die naam niet langer aan kon houden, een begrip en hebben ze reeds talloze (nationale) prijzen gewonnen. ‘E.A.R.’, de opvolger van ‘Trespassers’ (2010) en ‘Katalogue’ (2011), is het album van een vaak bejubelde maar in onze lage landen misschien wat onbekende rockgroep. En zoals vaak is onbekend misschien wel onterecht onbemind.

‘Blood Beech’ zorgt voor een rustige en ingetogen aftrap: de unieke stem van Kasper Eistrup wordt wel meteen in de verf gezet. ‘Piece Of The Sun’ is vervolgens fraai en poppy, terwijl ‘Peace In The Heart’ meteen een stuk sneller en snediger klinkt, hoewel het net geen zeven minuten duurt. De plaat telt overigens opvallend veel lange nummers (zo hoort het misschien wel met een groepsnaam die naar Led Zeppelin verwijst), maar die ondanks hun lengte nooit gaan vervelen. In het tweede deel van het album valt voornamelijk ‘This Love, This Love’ op, de capriolen in de stem van Eistrup zorgen voor een bijzonder unieke sfeer. ‘Foe To Friend’ is wat zonderling: een song met een meer chaotische textuur en een vette baslijn die nu en dan de bovenhand haalt. Tot slot moet absoluut ook ‘Peace In Our Time’ worden vermeld, want bovenal profileert Kashmir zich als een politiek correcte band in dit rustigere en meerstemmige lied dat een vredevol punt achter de plaat zet.

Heel zorgvuldig opgebouwd nodigt Kashmir hier de luisteraar uit om zich rustig terug te trekken in een halfduistere kamer met enkel de lyrics en een glas goede wijn. Het tekstboekje is bovendien van een bijzondere soort, het is een opvallend verzorgde en bij wijlen arty uitgewerkte gids. De futuristische en tevens klassieke hoes doet vermoeden dat Kashmir in Denemarken de status van een supergroep heeft. Of ze dat ook bij ons kunnen worden, kan op basis van ‘E.A.R.’ alleen maar worden beaamd.

Kashmir speelt binnenkort in Hilvarenbeek (Best Kept Secret Festival, 22.06, info & tickets) en Utrecht (Festival deBeschaving, 06.07, info & tickets). Tickets zijn telkens te vinden op de websites van de festivals.

Website Kashmir

Verdeeld door Sony Music