Kodaline – The Kodaline EP: om in de gaten te houden

door Bart Somers

In september liet het Ierse Kodaline haar eerste ep op de wereld los en, eerlijk is eerlijk, tot enkele weken geleden hadden wij er nog niet van gehoord. Dat hebben we inmiddels via ontelbare luisterbeurten alweer goedgemaakt. ‘All I Want’ was voor ondergetekende alvast hét nummer van 2012. We hielden ons niet in om dit van de daken te schreeuwen, zo hard dat Select ons op een koude winteravond in december zelfs belde om dit enthousiasme te delen met de luisteraars.

Een van de 4 liedjes op deze ‘Kodaline EP’ is dus de song van het jaar. Is de rest even goed? Tuurlijk niet, er kan er maar eentje de beste zijn. Wel krijgen we een mooi zicht op de veelzijdigheid van de band. ‘All I Want’ toont in een 5 minuten durende bergrit al hoe Kodaline een lied vol kan proppen met gezondheidswandelingen, stijle beklimmingen, afdalingen, haarspeldbochten, vals plat en aankomsten met de armen in de lucht. In de andere songs passeren onder meer de dreampop meets psychedelica meets shoegaze van de recente The Horrors, een Coldplayaanse ballad die evoluert naar de progbombast die zo kenmerkend is voor Muse en een ietwat melig lied dat fans van Keane overstag moet doen gaan. Centraal staan steeds de hoge aanstekelijke zang en de tegelijk spontaan en weloverwogen lijkende opbouw.

Voor zover je je op basis van 1 EP aan een voorspelling kunt wagen: Kodaline heeft het in zich om uit te groeien tot de proporties van een Snow Patrol of Coldplay, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. Om ons helemaal over de streep te trekken, zijn er meer liedjes nodig die het niveau halen van de opener. Wij houden de groep in ieder geval stevig in de gaten, en we zijn heus niet de enigen.

Kodaline live zien kan binnenkort in Groningen (Eurosonic, 09-12.01, info & tickets), Nijmegen (Doornroosje, 11.01, info & tickets), Rotterdam (Rotown, 12.01, info & tickets) en Amsterdam (Bitterzoet via Paradiso, 13.01, info & tickets).

Kodaline website

EP verdeeld door Sony Music