Matt Watts – Joy and Longing: rustgevend

door Erik Van Damme

Matt Watts is een Amerikaanse folkzanger die nu in Antwerpen woont. Zijn handelsmerk: breekbare songs maken die je diep in je ziel raken. Ook op ‘Joy and Longing’ is dat het geval.

Matt beschikt over een zachte stem die vooral rustgevend werkt. De sound wordt opgebouwd rond een akoestische gitaar en die zeemzoete zang van Watts. Elk lied doet je wegdromen, over rustige stranden en uitgestrekte landschappen, het moeten niet altijd snijdende gitaren en bonkende drums zijn. Dat het allemaal een beetje in dezelfde lijn ligt kan voor sommigen wat saai lijken, maar voor wie houdt van dat typische rustige folksfeertje is deze plaat een aanrader. Live zou dit het best over komen in een intieme sfeer, met een publiek dat aandachtig luistert.

Heel vernieuwend is deze muziek niet, het is al door velen voorgedaan, maar het blijft mooi, een artiest die met alleen een akoestische gitaar in aanslag het diepste van je ziel probeert te raken met broze en zachte songs. Voor wie daarvan houdt zal ‘Joy and Longing’ een streling voor het oor zijn. Een ding is zeker, de stem van Watts brengt je volledig en geheel tot rust, iets wat we best kunnen gebruiken in deze gejaagde tijden.

Het geheel doet een beetje denken aan een artiest als Bonnie ‘Prince’ Billy. Fans van deze laatste zullen op ‘Joy and Longing’ zeker hun gading vinden.

Matt Watts vi.be