Mirek Coutigny gaat met een (te) gerust hart verder op ‘The further we ventured’

door Guillaume De Grieve

Mirek Coutigny beschrijft zichzelf als een “pianist turned composer turned electronic” en plaatst zich met zijn instrumentale muziek in hetzelfde rijtje pianist-producers als Nils Frahm en Ólafur Arnalds. Na zijn sterke debuut-ep ‘Revisions #1’ uit 2018 bouwt Coutigny verder aan zijn muzikale weg met ‘The further we ventured’, een zalvende bundeling instrumentals voor bij het vallen van de avond.

Inspiratie voor deze ep vond Coutigny in de buitenwijken, de suburbs. Achter de identieke gevels schuilen diverse levens en in iedere woonkamer klinken andere verhalen. Dat contrast wordt muzikaal weerspiegelt door akoestische en meer elektronische nummers. Het eerste belichaamt de huiselijkheid en laatstgenoemde de verlangen naar de buitenwereld. De uit Ieper afkomstige pianist laat ons vooral binnenkijken in zijn wereld met elektronische toetsen. Net in die tracks worden we het meeste verrast en weten we nooit goed wat er zal gebeuren. Of het al aan het gebeuren is.

In ‘Colorful danger’ loopt de pianobegeleiding terwijl strijkers en een pizzicato door synths al even repetitief voortschrijden. Deze basisformule blijkt simpel en effectief: erg korte muzikale ideeën worden herhaald maar op de juiste momenten ontstaat er een progressie of ommekeer. Minimalisme is dit zeker niet. Er gebeurt wel degelijk heel wat. ‘Positive loops’ is eveneens geen lange adem, eerder een aaneenschakeling van zuchten, blazen en stilstaan. Geleidelijk aan stapelen de instrumenten zich op tot een hypnotiserend en beweegbaar nummer met een rechtlijnige beat.

‘Ripples’ golft lekker voort en probeert met een baslijntje en elektronische drum in een stroomversnelling te komen. ‘Atlas’ begint met solo piano, al volgen gehaaste strijkers en een bubbly synthesizer snel. De percussie klinkt hier helaas iets te prefab. Het intieme ‘The stairs’ is enkel piano solo en is in tegenstelling tot de andere nummers erg monotoon. Het overtuigd daarom minder. Ook op afsluiter ‘Safe grey’ houdt Coutigny het gedeisd. De lage mineurakkoorden en elektronica op de achtergrond verdoezelen wel een nervositeit die uiteindelijk opgelost wordt in een geruststellende outro.

‘The further we ventured’ is een spel van doseren en wachten op kansen. In vergelijking met de voorganger lijkt deze ep iets intuïtiever, maar missen we bij momenten de spanning en bruskaliteit van ‘Revisions #1’. Grote risico’s worden er niet genomen dus valt de ep-titel niet letterlijk te nemen. Ondertussen is er al een elektronische bewerking van deze plaat beloofd. Misschien komt daar de waaghals in Mirek Coutigny even piepen van achter het gordijn.

Mirek Coutigny stelt zijn nieuwste creaties voor in Muziekcentrum Dranouter op zaterdag 7 maart. Op 26 maart verzorgt hij het voorprogramma van Niklas Paschburg in Kaap Oostende.