MUGWUMP’s gewaagde metamorfose valt in haar plooi op ‘Drape’

door Guillaume De Grieve

Na jaren furore gemaakt te hebben in de Europese clubscene als zowel producer als DJ, gooit Geoffroy Mugwump het over een andere boeg. De laptop wordt ingeruild voor een band en de draaitafel voor een microfoon. We hoorden MUGWUMP’s zang- en banddebuut wel al op ‘Metempsycho EP’ uit 2016 met Stephane Fedele (bas), Thomas Stadnicki (gitaar) en Lukas Melville (drum) als overige leden. Deze bezetting gaat gepaard met een compleet nieuwe sound in vergelijking met het debuutalbum ‘Unspell’ (2016): minder electronica en zware gitaren.

De band marcheert doelbewust tussen postpunk, indie en dance op lange, uitgesponnen nummers die wel negen minuten kunnen duren. Neem ‘Mount’ bijvoorbeeld dat een soort trance als effect heeft die je meemaakt bij house en dubstep. Tenminste op een festival, want MUGWUMP heeft af en toe moeite om z’n songs boeiend te houden. ‘Drape’ is namelijk een muzikaal kookboek met maar één recept: een strakke drum, crunchy getokkel op elektrische gitaar, een melodieuze en aanwezige basgitaar en een basstem. Regelmatig aangevuld met synthesizers en kosmische geluidseffecten, wekken nummers als ‘Rain/frame’ en ‘Empty peculiar’ een verontrustende en duistere sfeer op. Ook de microfooneffecten en het daverende tempo in ‘The mechanism’ versterken dit gevoel.

Wat ‘Drape’ het meest karakter geeft, is de parlando zangstijl van Geoffroy en zijn hypnotiserende basstem. Al klagend en predicerend weet deze duistere Nick Cave (nog duisterder, jawel) ons mee te sleuren in ‘de soundtrack voor onze kwellingen in een tijd van laissez-faire en esthetisering’. Refreinen worden achterwege gelaten en de instrumentale secties houden het vocale perfect in evenwicht, maar door het beperkte zangregister van Geoffroy hadden enkele gastzangers – zoals op MUGWUMP’s debuut ‘Unspell’ – niet mis geweest. Voel je vrij om zelf bovenop de tracks te zingen. Een gewaagde plaat die de wetten van conformiteit, liedstructuur en toegankelijkheid negeert en een groep die volop voor evolueren kiest, moeten zeker een kans krijgen.

MUGWUMP stelt z’n nieuwe album voor in de Kinky Star in Gent op 08.06, op Swim The Current Festival in de Antwerpse Singel op 09.06 en speelt op Dour Festival op 12.07.