NewVillager – NewVillager: bijzonder verfrissende kennismaking

door Jort

Liefhebbers van popmuziek met een scherp randje hebben er een nieuwe beste vriend bij: NewVillager. Deze formatie uit New York maakt smakelijke indie pop die zich laat consumeren als warme chocolade op een koude winterdag. Toch is de goedgehumeurde muziek van NewVillager (spreek uit Terwilliger) vernuftiger en gelaagder dan je na een eerste draaibeurt zou denken. Het drietal bracht afgelopen maand haar simpelweg ‘NewVillager’ betitelde debuut uit.

Op het helaas slechts drie kwartier durende schijfje maken we kennis met het goedgehumeurde universum van NewVillager. De debuutsingle ‘Rich Doors’, die al in 2009 verscheen, is een goed voorbeeld van de manier waarop de mannen frisse ideeën met rijke instrumentatie versmelten tot een pakkend popliedje. Ook ‘Black Rain’ en ‘Lighthouse’ zijn regelrechte hitsingles die het ook op de radio goed zouden kunnen doen.

Om te voorkomen dat de overdosis aan vrolijke liedjes de luisteraar gaat tegenstaan heeft NewVillager een aantal rustmomentjes ingebouwd. Zo komen de heren even op adem met het pianoliedje ‘Shot Big Horixon’ en heeft het stampende ‘Bad Past Gone Away’ ondanks subtiele hip-hopbeats wel wat van een ballade weg. Het album wordt gepast afgesloten met het ambiente ‘Overpass’, een sfeervol soundscape met strijkers, orgels en koortjes.

‘NewVillager’ is een bijzonder verfrissende kennismaking waarmee het Amerikaanse trio zich al met gemak kan meten aan indie popbands als Metronomy en We Have Band. En dat mag voor een debuterende groep zeker een prestatie heten. Als de heren erop blijven letten dat hun liedjes niet té kitscherig gaan klinken, voorzien we een glansrijke carrière.

NewVillager website