Nooit eerder klonken Bladee & Ecco2k zo hemels als op ‘Crest’

door Tobias Cobbaert

Slecht nieuws voor de Drain Gang-puristen die hun favoriete cloudrappers liefst zo depressief mogelijk horen. ‘Crest’ is niet het project waarop Bladee & Ecco2K weer hun mistroostige zelf worden. Zo poppy en dansbaar als ‘Good luck’ is het niet geworden, maar de stijgende lijn richting optimisme wordt onverstoord voortgezet.

Goed nieuws voor iedereen die Drain Gang beschouwt als meer dan deprimerende autotunenummers vol eenzaamheid en zelfhaat. ‘Crest’ is een van de beste projecten die het collectief tot nu toe dropte. De melancholie wordt dan wel meer en meer ingeruild voor een zweverige vorm van gelukzaligheid, de sound is nog steeds onmiskenbaar ‘drained’.

Het karakteristieke autotunegebruik van de cloudrappers zit daar uiteraard voor iets tussen. Zeker Bladee blijft een verschrikking voor iedereen die enkel ‘echte zang zonder effecten’ kan waarderen. Ons zal het worst wezen, want zijn vervormde stem past perfect bij het etherische sfeertje dat hij en Ecco opwekken.

Het moet bovendien gezegd worden dat Bladee er vocaal heel sterk op vooruit is gegaan, autotune of niet. Waar Ecco2k onze trommelvliezen altijd al aangenaam kietelde, is zang nooit echt Bladee’s sterkste punt geweest. Op ‘Crest’ weet hij echter mooi zijn mannetje te staan naast zijn melodieus sterke zangpartner.

Het resultaat is zaligmakende poprap die ons naar de zevende hemel katapulteert. Een nummer als ‘Yeses’ is op papier heel simpel met z’n oneindig herhalende tekst, maar dankzij het bedwelmende sounddesign brengt het duo ons moeiteloos in een euforische trance. Ook het eerder uitgebrachte ‘Girls just want to have fun’ klinkt vederlicht en ongrijpbaar op de mooist mogelijke manier. De levendige melodieën op ‘White meadow’ klinkt alsof producer whitearmor een kleurenboek door Ableton gejaagd heeft.

Andere nummers hebben wat meer punch, zonder hun zweverige kwaliteit te verliezen. Het duidelijkste voorbeeld daarvan is ‘5 star crest (4 Vattenrum), het langste Drain Gang-nummer ooit en een ode aan hun overleden vriend en medemuzikant Vattenrum. Over de spanne van 9 minuten leiden Bladee & Ecco ons op een dansbare odyssee langs verschillende secties die steeds dansbaarder worden. Muziek voor in een club waar alle lichten aan staan en iedereen elkaar verliefd in de ogen kijkt. ‘Desire is a trap’ klinkt als het uitbundige hoogtepunt van datzelfde feestje.

Drain Gang blijft evolueren, zonder zijn karakteristieke geluid te verwaarlozen. De spirituele gelukzaligheid lijkt misschien mijlenver verwijderd van de ijzige tristesse van ‘Eversince’ of de sensuele onzekerheid van ‘E’, maar de unieke sfeer is overal een essentieel onderdeel van de sound. ‘Crest’ is een nieuw hoogtepunt in een van de spannendste carrières in de hedendaagse hiphop.

Of zoals Bladee het zelf zo mooi zegt op ‘4 star crest’: “Beauty is my drug, i’m the pusher”, en voor één keer worden we met plezier verslaafd.