Nubya Garcia eert klassevol haar afkomst op ‘Source’

door Guillaume De Grieve

Je hoort ons al afkomen: opnieuw een beloftevolle muzikant uit de Londense jazzscene die naam maakt met een puik debuutalbum. In 2018 was tenorsaxofoniste Nubya Garcia voor velen nog een frisse ontdekking op het door Shabaka Hutchings gecureerde ‘We out here’ dat de nieuwste richting in de Britse jazz blootlegde. Op ‘Source’ valt Garcia echter niet in herhaling. De Londense new wave in jazz is haast een kolossaal collectief en Garcia laat zich dan ook bijstaan door bekende namen: Joe-Arman Jones (Ezra Collective) – ook te horen op ‘We out here’- is pianist van dienst. Sam Jones (Zara McFarlane, Obongjayar) neemt plaats achter het drumstel en Daniel Casimir leeft zich uit met de baspartijen.

Nu de toekomst onzekerder is dan ooit tevoren kijkt Nuby Garcia zoekend achterom. Haar afro-Caribische roots worden muzikaal blootgelegd en omarmd. De onregelmatige hartslag van bassist Sam Jones houdt opener ‘Pace’ in leven tot Joe-Arman Jones de aandacht naar zich toe trekt met een veelzijdige solo. Garcia kiest beperkt materiaal en kneedt het tot een motiefje dat in verschillende vormen intensiever gaat leven. Ook in ‘The message continues’ heeft ze genoeg aan een paar noten om de juiste richting aan te geven aan haar band. Titelnummer ‘Source’ is een eindeloos spel van dynamiek waarbij iedere muzikant op het passende moment zijn of haar plaats op de voorgrond opeist. Ritmes uit calypsomuziek doen hun intrede net als enkele muzikanten van het collectief Nérija waarin ook Garcia zetelt: Ms MAURICE op trompet, Cassie Kinoshi op altsaxofoon en Richie Seivwright op trombone.

Garcia klinkt meestal vrij en onbezonnen met een relaxed hangend hoofd, vooral op ‘Together is a beautiful place to be’ en het meditatieve ‘Stand with each other’ dat bijna stilvalt om dan het hoofd weer op te richten en de focus te hernemen. ‘La cumbia me está Llamando’ is een pareltje van Latin jazz met het Colombiaanse vocale trio La Perla als backings terwijl het met Ethiojazz doorspekte ‘Inner game’ de interactie tussen de bandleden in de verf zet. Garcia duwt als bandleider haar companen nooit in een ongemakkelijk hoekje en geeft hen de ruimte die ze nodig hebben. ‘Before us: in Demerara & Caura’ eert de geboorteplaatsen van haar ouders in Guyana en Trinidad. Na wat samenspel met Ms MAURICE neemt Garcia het roer volledig over en gaat ze voor een emotionele tour de force. Daarna wisselen de rollen en volgt een al even straffe trompetsolo. In afsluiter ‘Boundless beings’ maakt zangeres Akenya haar opwachting voor een kort en tijdloos nummer.

Na de sterke livepassages, veelbelovende ep’s en features op de bejubelde platen als Moses Sumneys ‘Græ’ en Sons Of Kemets ‘Your queen is a reptile’, is dit album een langverwachte bevestiging van Nubya Garcia als solovrouw. Samen met producer Kwes (Solange, Nérija) synthetiseert Garcia alle invloeden die ze als persoon en muzikant meedraagt tot een coherent, inspirerend geheel.

Nubya Garcia speelt dinsdag 9 februari in De Roma (info & tickets).