Oscar and The Wolf – Summer Skin: waardige opvolger

door Esther Plessers

Iets meer dan een jaar geleden vroeg Indiestyle-collega Vincent Coomans zich nog af hoelang het zou duren vooraleer iemand met de jonge wolven van Oscar and The Wolf een plaat zou opnemen. Op die vraag is er dus nu een antwoord: het Gents-Lommelse kwartet levert met EP ‘Summer Skin’ een tweede visitekaartje af onder de vleugels van [PIAS] Belgium. Is de stem van zanger Max Colombie ook op dit minialbum nog even meeslepend en tegelijk onnavolgbaar als op voorganger ‘Imagine Mountains’?

Kort maar krachtig: zeer zeker. Oscar and The Wolf staan nog altijd garant voor mijmerende folkpop met uitgekiende arrangementen, zweverige klankpatronen en beklijvende zangpartijen. De vergelijkingen met Bon Iver, Isbells en ook Amatorski zijn nog altijd terecht, maar het moge duidelijk zijn dat Colombie & Co op dit vijftrack album ook hun eigen sound hebben gevonden én opgeëist: meer onderlegd met elektronische geluidstructuren, maar nog altijd met dezelfde folkfurore en harmonieuze zangpartijen. Eerst single ‘Orange Sky’ is de perfecte zomerse tegenhanger van radiohit ‘Pastures’, maar ook de andere vier nummers zijn stuk voor stuk innemende kunstwerkjes: weids en tegelijk besloten, dromerig maar nooit slaapverwekkend en goed in het oor liggend maar nooit hapklaar.

Dit album – klein in nummeraantal maar groots in zijn inhoud – betekent ongetwijfeld de definitieve doorbraak van deze relatief jonge band op de Belgische en ook Europese muziekscène. De juiste timbres, creatieve kantelingen en organisch drijvende kracht banen zich moeiteloos een weg naar je hersenpan – om er ook niet meer uit te verdwijnen. Koop deze plaat alvast met oog op een zwoele nazomer, zodat je na een zware festivalperiode kan meemijmeren met deze intrigerende nummers.

Oscar And The Wolf Facebook

Album verdeeld door PIAS