Paint Fumes – Uck Life: aanstekelijke teringherrie

door Andre Joosse

Het drietal Elijah Von Cramon, Brett Whittlesey en Josh Johnson brengt een mix van punk, garagerock en surf. Van aanstekelijke tweeminutenpunk tot 7 minuten durende teringherrie, de band weet hoe ze een feestje kunnen maken. En dan bedoelen we het soort feestjes waar de rest van de straat hoogstwaarschijnlijk minder enthousiast over is.

Frontman Von Cramon besluit nog geen twee jaar geleden dat het een goed voornemen is om het nieuwe jaar als gitarist in te gaan. Als programmeur van de inmiddels gesloten rockclub Sewercide kost het weinig moeite om Whittlesey en Johnson te recruteren. Na het oefenen van enkele akkoorden staan ze nog geen maand later al op het podium. Na een succesvolle EP begint Paint Fumes toch serieuze vormen aan te nemen, het resultaat is de full-length cd ‘Uck Life’.

Het album begint voor hun doen rustig. Hoewel velen opener ‘Space Cadet’ al als herrie zullen betitelen is het voor deze band een vrolijk en aanstekelijke garagerocknummer. De daarop volgende ‘School Days’ en ‘Surf Party Acapolypse’ zetten deze trend door. Paint Fumes doet denken aan Dead Kennedys en Agent Orange, niet de geluiden die iedereen kan waarderen.

Naarmate de cd vordert wordt ook de sfeer van de muziek gewelddadiger. Vooral het bijna 7 minuten durende ‘Uck Life’ mag best als teringherrie worden betiteld. Dit zal overigens voor dit zootje ongeregeld een compliment zijn, met een echte punk-attitude zijn ze vooral uit op chaos en lawaai. Drank, drugs en party’s zijn dan ook de grootste inspiraties van de groep. Het nummer ‘Sewercide’ gaat hier dan ook over, feesten tot de politie voor de deur staat.

De kracht van de band en deze cd ligt vooral bij de songs die rond de twee minuten afklokken. Kort maar krachtig. Bij de langere liedjes haak je automatisch af omdat het te veel eentonige herrie is en dat gaat uiteindelijk op je zenuwen werken. Hou je van veel herrie, of heb je gewoon een hekel aan je buren, dan is deze cd zeker een goede aankoop.

Paint Fumes Facebook

Verdeeld door Sonic Rendezvous