Radical Face – The Family Tree: The Branches: zweven tussen generaties

door Indiestyle

Nu Mumford & Sons een pauze inlassen, hebben we met zijn allen behoefte aan een nieuwe portie folkpop. Hoewel Ben Cooper, de man achter Radical Face, je geen jolige en overdreven catchy nummertjes brengt, zal de muziek kunnen bekoren. De verhalen achter elke song gaan diep, rukken aan de wortels van je tere zieltje. Bij het beluisteren van het album zal er bij fervente seriekijkers misschien een belletje gaan rinkelen. Radical Face was namelijk al te horen in topreeksen zoals Skins en Weeds.

Met ‘The Family Tree: The Branches’ brengt Radical Face nu het vervolg op het in 2011 uitgebrachte ‘The Family Tree: The Roots’ (overigens een grote aanrader, graag gedaan). De verzameling van folk en alternatieve rock die je te horen krijgt, boezemt snel een vertrouwd gevoel in bij de luisteraar. Denk dan aan een dekentje over de schoot van jou en je geliefde, knus voor de open haard.

Gewapend met een akoestische gitaar gidst Ben Cooper je door een familiegeschiedenis die ons met veel zorg en aandacht voor details het verhaal van onze voorouders illustreert. Gevolg is dat je jezelf voelt zweven tussen generaties, terugblikkend op je eigen leven. Na de muzikale intro krijgen we ‘Holy Branches’ te horen. Het nummer zet meteen de toon voor de rest van de plaat. Laat je vooral niet misleiden door de schijnbaar simpele akkoorden, ‘Holy Branches’ zit wel degelijk tjokvol pareltjes: een prachtige melodie, pakkende lyrics en een meeslepend achtergrondkoortje.

Zo gaat het album verder. Daar waar ‘The Roots’, het eerste deel van dit tweeluik, nog een rode draad ontbeerde, geeft ‘The Branches’ dan wel een gevoel van samenhang. Songs als ‘Reminders’ en ‘The Crooked Kind’ grijpen je hand vast als je even dreigt verloren te lopen. En hoewel deze liedjesverzameling een zekere dromerige sfeer bezit, slaagt Ben Cooper er bijvoorbeeld bij ‘Summer Skeletons’ in om een realistisch beeld te schetsen van de situatie.

Gemaakt om te beluisteren terwijl de bladeren naar beneden dwarrelen, is ‘The Family Tree: The Branches’ de perfecte soundtrack voor deze gure herfstdagen. De plaat valt voorzichtig om je schouders, als een warm dekentje.

Je kan Radical Face live aan het werk zien tijdens het Crossing Border Festival in Enschede op 15 november, in Den Haag op 16 november en in Antwerpen op 17 november.

Website Radical Face

Verdeeld door V2