Sébastien Tellier – Confection: ludiek uitstapje

door Emily Griffiths

Voor de meeste bands of muzikanten is de Eurovisie-stempel een vloek, maar Sébastien Tellier wist zijn deelname in 2008 bijna om te buigen tot een zegen. Het elektropopnummer ‘Divine’ werd een instant hit en de Fransman was meteen gelanceerd in binnen- en buitenland. Inmiddels is de producer toe aan zijn vijfde studio-album en wijkt daarin sterk af van de meestal cheesy en vooral simpele melodietjes waar hij voor bekend staat. ‘Confection’ was dan ook in de eerste plaats eerder geschreven als soundtrack, al werd het album daar uiteindelijk nooit voor gebruikt.

Toch lijkt Tellier met zijn nieuwste plaat een behoorlijk romantische verhaallijn weer te geven. In de 35 minuten die het album telt, lijkt de luisteraar voortdurend heen en weer te worden geslingerd tussen liefde en afscheid, wat naar eigen zeggen voornamelijk te maken heeft met het overlijden van Telliers grootmoeder. De gebeurtenis heeft duidelijk een zware impact gehad op de cd, die veelal instrumentale nummers telt zoals ‘Adieu’, ‘Coco’ of ‘Delta Romantica’.

De producer lijkt te spelen met patronen en steeds terugkerende titels, waarbij ‘L’Amour Naissant’ wel het meest opvallend voorkomt. In zijn eerste versie klinkt de anders zeldzame, warme stem van Tellier zacht en rustig door bij de beschrijving van een eerste ontluikende liefde, waarna II en III killer en meer beheerst aandoen. De diverse ‘Adieu’s’ vormen met hun zeemzoete strijkarrangementen dan weer eerder verschillende overgangsnummers op de plaat, waarmee de man telkens ook een periode tamelijk vluchtig tracht af te sluiten.

Het melancholisch sfeertje overheerst, maar dat was misschien wel net de bedoeling. Het album kan dan ook vooral worden opgevat als soundtrack bij het leven van een Française in de 20e eeuw, ofwel de grootmoeder van Tellier. ‘Confection’ klinkt bovenal regelmatig als moderne Franse chanson, maar laat eens zo vaak een droevigere kant van het leven zien. Dit is een ludiek en misschien leerrijk uitstapje van Sébastien Tellier, al zou het niet verbazen dat de producer na dit experiment weer terugkeert naar wat hij gewend is.

Website Sébastien Tellier

Verdeeld door N.E.W.S