Serpentwithfeets sacrale debuut ‘Soil’ flirt met de liefde

door Naomi Hubert

Serpentwithfeet, een tot nu toe niet zo bekende naam, bracht twee jaar geleden de onschuldige en bescheiden ep ‘Blisters’ uit. Afgelopen week kwam Josiah Wise met zijn sterk debuut ‘Soil’ op de proppen, waardoor het ons niet onwaarschijnlijk lijkt dat hij snel bekendheid zal winnen. Deze plaat is een ode aan de liefde, passie en het transcendente. Het is een spirituele beleving van de eerste tot de laatste seconde die je trommelvliezen extatisch achterlaat.

Fans van soul gemixt met r&b à la ‘Awaken my love’ van Childish Gambino zullen hier zeker wel wat van smaken. Het is wel serieus wat timider en introverter, mede dankzij de klassieke gospelinvloeden en zoektocht naar wat er van hedendaagse popmuziek kan verwerkt worden in het volledige plaatje. Het is een allegaartje van muzikale invloeden zonder chaotisch te worden. Het lijkt alsof Josiah graag met tegenstellingen speelt: de eenvoud zit in de complexiteit. Zoet engelengezang leidt ons tot een heidense climax en wanneer we vrolijk worden, leunt het vuil gevoel van wantrouwen en verdriet om de hoek. Onze paradoxale gevoelens bespelen doet ‘Soil’ met verve. Daarvoor gebruikt Josiah zijn stem heel doordacht. Waar hij eerst zachtaardig klinkt, gebruikt hij verder zijn pedalen en stemhervormers die hem transformeren tot een demon. We ervaren het goede en het kwade, liefde en lust, vertrouwen en wantrouwen. Alhoewel de stem nog steeds de motor blijft achter de beleving van de muziek, merken we toch op dat de muziek een prominentere rol speelt dan op de ep. Alles klinkt veel orkestraler en voller. Serpentwithfeet koos ervoor om er meer leven in te blazen en zo is het eindresultaat veel harmonieuzer dan het voorgaande werk.

De communie van deze mis begint toch wel bij ‘Cherubim’. Waar je eerst denkt dat dit nummer een puur gospelrefrein is en de “I get to devote my life to Him” met grote letter H te interpreteren valt, blijkt al snel dat ‘him’ met kleine letter wordt geschreven. Wanneer je dieper luistert naar de tekst: “Boy, every time I worship you, my mouth is filled with honey. Boy, as I build your throne, I feel myself growing”, besef je dat Josiah niet op een transcendent wezen doelt.  Die soort dubbelzinnigheid vind je al snel overal terug. Het valt wel degelijk te vieren dat er zo open gezongen wordt over homoseksualiteit op een manier waarop de meeste mainstream straight– teksten ons de oren in worden gedramd. De verwarring, mede dankzij het gospelkarakter, impliceert dat het over God gaat en je betrapt jezelf erop hoe makkelijk je in stereotypen denkt. Het fijne in dit hele nummer is dat het enorm blijft hangen. Deze muziek spreekt door de passie die erin gestoken is en spiegelt deze dan voor 200% terug op wie ernaar luistert. Het daaropvolgende nummer ‘Seedless’ is ook een hoogtepunt dat aanvoelt als een constante dreiging. Tegelijkertijd voelt dit nummer aan alsof ze geschreven is tijdens de seks – weer het contrasterende dat terugkomt. De tekst is bovendien allesbehalve geruststellend: “Can I make your favourite meal before you move out?”.

Liefde is de rode draad van ‘Soil’, het wordt verheerlijkt en vervloekt. Liefde is kracht van ons bestaan en is wat ons allen verenigt. Herkenbaarheid is daarom zeker troef. De gewichtigheid van de vicieuze cirkel van de liefde is iets wat menig kunstenaars proberen vatten, denk maar aan ‘Gravity’ van Nicolas Provost waarvan dit album een mooie muzikale vertaling zou kunnen zijn. Van de eerste verliefde zoen tot de passionele liefde die dan uiteindelijk plaats ruimt voor de vertwijfeling en het intens verdriet. De authenticiteit druipt van ‘Soil’ en dat is wat het zo een beleving maakt. Afsluiten doet Serpentwithfeet met ‘Bless ur heart’  een vreedzaam nummer dat ons opgelucht achterlaat, net alsof we rechtstaan uit de biechtstoel om de zondagse zon te omarmen.

Serpentwithfeet staat voor heidens genot, een geloofsovertuiging waar wij ons graag verder in willen verdiepen. Deze man mag je in de gaten houden in de nabije toekomst. ‘Soil’ is hemels, hels, muzikaal heel sterk en vocaal een streling voor de ziel. Laat jezelf volledig terug in harmonie brengen.