Stars – No one is lost: wij durven geen doorbraak te voorspellen

door Sven Volckerijck

De Canadezen van Stars maken al sinds 2000 platen, en ook op hun zevende reguliere album worden we vergast op dansbare, opwekkende en goed in het gehoor liggende indiepop. Grote successen hebben ze daarmee nog niet geoogst, erkenning op vele muziekblogs wel. Wat de band een boost zou kunnen geven, is die ene single waarmee de radiostations hen ook oppikken.

Tot onze verrassing benadert het vijftal Arcade Fire op de opener ‘From the night’. Dat heeft wellicht meer te maken met de richting die hun beroemdere landgenoten uitgaan dan met eigen koerswijzigingen. Immers, als er al iets veranderd is in de loop der jaren, is het dat de stem van Amy Millan meer op de voorgrond mocht treden. Deze dame kan je overigens ook kennen van Broken Social Scene. ‘Trap door’ is dan weer vintage eighties en zanger Torquil Campbell klinkt zo Engels als Erasure, en daar hebben we in potentie die ene single waarmee het zou kunnen gebeuren. Op het juiste moment opgepikt worden door de juiste mensen, dat wordt het dubbeltje op zijn kant voor deze groep.

Mocht het met ‘Trap door’ echter niet lukken, dan komt misschien ‘Are you OK?’, dat onschuldige gitaren als schraag meedraagt, in aanmerking. Hitpotentieel bevat zeker ook ‘No one is lost’, met electronica en dancepatronen uitermate geschikte voor de hitparades. Muzikaal is het niet het meest representatieve en eigenlijk vinden we het ook niet echt een sterk nummer, doch de wetten van de commercie lopen niet bepaald gelijk met die van de kwaliteit. Wanneer de Canadezen het gaspedaal lossen en het tempo laten zakken, vallen songs als ‘No better place’ en ‘The stranger’ wat licht uit. Geef ons dan maar het springerige van ‘This is the last time’, dat het beste van Bis en Chumbawamba in herinnering brengt.

De grote doorbraak, het valt altijd moeilijk te voorspellen. Meer erkenning en een breder publiek wensen we Stars zeker toe. Je zal er ons echter geen geld zien op verwedden dat het met dit werkstuk zal lukken.

Op 17.01 speelt de band in de Bitterzoet in Amsterdam (info en tickets). Voor eventuele toekomstige concertdata in onze contreien houd je best de website van Stars in de gaten.

Album verdeeld door PIAS