Sunflower debuteert met ‘The spiders we caught’ zoals het moet: met veel beloftes voor de toekomst

door Bert Scheemaker

Tussen de zwanen en de eindeloze reeks kantwinkeltjes gedijt de dreampop ogenschijnlijk wonderwel in Brugge. De ooit zo stille hoofdplaats van West-Vlaanderen baarde onlangs nog het spookachtige geluid van Rumours en nu mag daar een nieuwe telg aan toegevoegd worden: Sunflower. De jonge band doet met z’n debuut-ep ‘The spiders we caught’ alvast een poging om de hemel te bestormen.

Opener ‘Stay’ trekt je meteen mee in hun bad. De dreampop tiert welig, met gitaarlijntjes die het midden weten te houden tussen The Killers hun ‘Mr. Brightside’ en de Wild Nothings van deze wereld. Een sterk begin alvast. Eenzelfde verhaal op ‘Kosmonaut I’, dat ook zonder problemen voor iets van op het Captured Tracks-label kan doorgaan. De niets-aan-het-handje-dreampop wordt van tijd tot tijd eens opgeschrikt door een stevige riff en de overslaande stem van zanger Brent De Wulf. De echt scherpe uithalen, die ontbreken echter.

Halverwege ‘The spiders we caught’ begint het ons echter te dagen dat we bitter weinig kunnen verstaan van wat De Wulf allemaal in de microfoon mikt. Op zich is dat geen onoverkomelijk probleem, niemand die weet wat George Clark van Deafheaven ons allemaal naar het hoofd slingert, maar de vocale kunsten van de zanger van Sunflower zijn net iets minder indrukwekkend. Jammer, want dat leidt wat af van hoe fijn de bands muziek wel niet kan zijn.

‘Inhuman’ is nog zo’n voorbeeld. Steunend op een knappe opbouw vinden new wave, dreampop en shoegaze elkaar naadloos. De muziek klinkt puntig, doordacht en heerlijk zweverig. Toch missen we net dat tikkeltje extra waardoor we volledig overstag gaan. Wel helemaal wild zijn we van de afsluiter, ‘Monica electronica’, dat zich weet te ontspinnen tot een heerlijk episch monster. Op gezette tijden trekt het nummer zich scheurend op gang, om dan weer zachtaardig tot rust te komen. Een statement van de bands kunnen, zonder meer.

Zodoende is de balans voor Sunflower overwegend positief. De groep bulkt van de mogelijkheden en lijkt ons van alles lekker te beloven voor de toekomst. Alleen voelen we ons toch verplicht om enkele kanttekeningen te plaatsen. Zo is een ep’tje in de full blown dreampop-stijl nog best te doen, om dat geluid spannend te krijgen én te houden over de tijdsspanne van een volledig album, da’s een ander paar mouwen. En hoe we het ook draaien of keren, de band lijkt toch te zullen staan en vallen met hoe inventief De Wulf met zijn stem zal weten om te gaan. Maar misschien is dat in het heden te veel vragen van een jonge groep. ‘The spiders we caught’ bulkt van de mooie beloftes, net wat een debuut hoort te doen.

Lees hier ons interview met de band.

Sunflower stelt haar eerste ep zaterdag voor in Cactus Club, samen met Rumours en It.Takes.Two. Tickets zijn te koop via de website van de zaal.