Tanlines – Mixed Emotions: radiovriendelijke popliedjes

door Jort

Sinds de EP ‘Settings’ uit 2009 bleef het een poos stil rond het Amerikaanse duo Tanlines. Jesse Cohen en Eric Emm hebben die tijd echter niet stilgezeten: naast het vele toeren heeft het tweetal hard gewerkt aan hun debuutplaat ‘Mixed Emotions’.

Hoewel Tanlines zich aanvankelijk vooral op de dansvloer leek te richten, hebben de nummers op ‘Mixed Emotions’ meer weg van radiovriendelijke popliedjes. Natuurlijk overheersen nog steeds de smoezelige synthesizers en de tropische samples, maar vaak dienen die de songs in plaats van andersom. Dat levert een aantal regelrechte krakers op, zoals de geslaagde single ‘Brothers’ en het explosieve ‘Yes Way’, maar pakt niet altijd goed uit. Zo klinkt het met gitaren overladen ‘Green Grass’ kitcherig – een beetje vervelend zelfs – en was de plaat ook beter af zonder het gezapige ‘Rain Delay’. Tanlines herpakt zich gelukkig met de pulserende deuntjes ‘Real Life’ en ‘Cactus’, maar verspeelt deze veelbelovende herstart door af te sluiten met de kleffe ballade ‘Nonesuch’.

Wat ons betreft zijn de heren er niet in geslaagd de vertaling van danceproducties naar popmuziek te maken. Dat is jammer want er zit veel potentieel in de ritmische en scherpe beats op het album. Wat rest is een twijfelende plaat die – ondanks een handjevol scherpe hits – maar niet van de grond wil komen. En dus sluiten we deze review af met de wat flauwe doch adequate conclusie dat ‘Mixed Emotions’ van Tanlines bij ons vooral gemengde gevoelens oproept.

Tanlines live zien kan binnenkort in Amsterdam (Indiestad @ OT301, 17.05, info & tickets)

Tanlines website

Album verdeeld door Beggars