The Black Angels – Clear Lake Forest: zinderende, psychedelische zomertunes

door Gert Thijs

Wie houdt van een vleugje sixties psychedelica met de nodige reverb en galm, weet dat de jongens van The Black Angels tegenwoordig het frissere materiaal uit het genre in de aanbieding hebben. Bij hen hoor je geen langdradig uitgesponnen solo’s die wel een trip uitbeelden maar je eerder in slaap wiegen. Het viertal uit Austin, Texas grossiert in catchy, dansbare songs en speelt op ingenieuze wijze leentjebuur bij zowel het zomerse gevoel van The Beach Boys als bij het dromerige van Jefferson Airplane. Nu de zon weer volop van de partij is, leek het de band het ideale moment om hierbij ook de juiste soundtrack te verzinnen. Het resultaat heet ‘Clear Lake Forest’, een ep met zeven prikkelende nummers.

‘Sunday evening’ zwiert je gezwind heen en weer tussen treurig (“I don’t think that you have seen much, do you) en opzwepend (“It turns me up like a fire machine”). Op een gelijkaardige manier opent ‘The executioner’ met een gezapig gitaartje om via een een klein opstapje naar een hogere versnelling door te schakelen. Dit zijn tempowisselingen die  je telkens op het verkeerde been zetten en tegelijkertijd je aandacht bij de les houden. Vervolgens gaat de beuk er stevig in met ‘Tired eyes’ waarna ook ‘The flop’ en ‘An occurrence at 4507 South Third Street’ aan een hoog tempo geserveerd worden dankzij een zinderend orgeltje. De Texanen maken psychedelische rock die de dansspieren losranselt en waarbij je geen kans krijgt om weg te suffen naar een etherische hyperspace.

Terwijl ze overal de knip op de beurs houden gaat de groep tijdens afsluiter ‘Linda’s gone’ wel vlot over de vier minuten. Opnieuw slagen ze er in om niet afgezaagd uit de hoek te komen door een eigengereide mix te verzinnen tussen het poëtische declameren van Jim Morrison en het snerpende, eigenzinnige viooltje van Velvet Underground in ‘Venus in fur’. En geloof ons, dat zijn geen referenties die we lichtzinnig neerpennen.

Of ‘Clear Lake Forest’ met zeven nummers dan wel een ep, een maxi of een lp is, daar zijn we nog niet uit maar dat het een verdomd aanstekelijk plaatje is daar bestaat bij ons geen twijfel over. Dit is ideaal voer voor een zwoel zomers feestje waar je graag nog wat extra kolen op de barbecue smijt om het vuur op te poken en wat langer te blijven plakken. De slaperige ogen de dag erna nemen we er met plezier bij.

Op dit ogenblik zijn er nog geen concerten van The Black Angels bekend bij ons.

The Black Angels website

Album verdeeld door PIAS