The Bloody Beetroots – Romborama: lekker vuil, beetje rebels, uiterst dansbaar

door Gert Thijs

In tijden dat sommige artiesten beweren dat een album tot het verleden behoort, blijft het nog steeds verrassen dat DJ’s en producers als The Bloody Beetroots met een full CD op de proppen komen. De meeste nummers die op Romborama staan zijn dan wel al verschenen op vroegere EP’s, maar een volledig album biedt natuurlijk de mogelijkheid om een paar andere dingen uit te proberen die het niet echt als single zullen maken.

The Bloody Beetroots is opgebouwd rond het ‘personage’ van Sir Bib Cornelius Rifo, Italiaan van geboorte, en zijn sidekick Tommy Tea. Dat Rifo beïnvloed is door comics is niet alleen aan het artwork en het masker tijdens de DJ sets te zien maar kan je merken in de sound van de hele CD. De bleeps en beats kunnen zo als soundtrack voor de ruigere manga dienen. Het mag ook allemaal lekker vuil en een beetje rebels klinken, dat hoort bij het imago van de Beetroots.

De opener grijpt je meteen naar de dansspieren en laat die niet meer met rust tot het 18de nummer, het rustigere Mother. Niet alleen de hoge dansbaarheid is een constante op dit album. Ook het gebruik van een klassieker instrumentarium is opvallend. En dit zorgt voor een grote variatie doorheen de plaat. Dit kan je het bijvoorbeeld goed horen in het tweede nummer ‘Have Mercy on Us’. Hierin klinkt er iets als een klavecimbel en wordt halverwege het nummer een rustpunt in gebouwd met kerkgezang waarna de beats er weer stevig inhakken.

‘We’re gonna do a song, that you never heard before’ krijgen we te horen in ‘It’s better a DJ on 2 turntables’. Dat is de waarheid wel een beetje geweld aan doen. De meeste nummers zijn degelijke Beetroots knallers en kunnen op menig feestje de dansvloer in beweging brengen, maar echt vernieuwend is het allemaal niet echt. Luister maar eens naar naar de Chemical Brothers uit 1995 en je hoort waar ze de mosterd vandaan gehaald hebben. Er zitten ook een paar opvullers tussen zoals ‘House N’, die geen meerwaarde bieden.

The Bloody Beetroots, een van de dj hypes van het moment, wilde weleens tonen wat het in zijn mars heeft op een volledig album. Romborama is een uiterst dansbaar plaatje met de nodige variatie in productie en songs om er ook buiten de danstent een genietbaar geheel van te maken.