The Craving Deer – EYE-shaped Spots: gevoelige snaar

door Erik Van Damme

The Craving Deer is het duo Rein Vanvinckeroye en Natalie De Man. Ze namen in 2010 een eerste cd op in het zuiden van Frankrijk. Met akoestische gitaar en twee stemmen trachtten ze de luisteraar in vervoering te brengen en ze slaagden daar ook in. Volgens diezelfde formule werd nu de tweede langspeler ‘EYE-shaped Spots’ gemaakt.

De tendens van het album ademt dan ook iets magisch en wonderbaarlijk moois uit, bij vlagen doet het denken aan Isobel Campbell en Mark Lanegan. Rein beschikt over diezelfde meeslepende donkere stem als Mark Lanegan en als ze als duo zingen komt deze vergelijking nog het best uit de verf. Dit is te horen in ‘Icewolves’ of ‘Your Heartbeat’ om maar twee voorbeelden te noemen. Ondanks de stemmen is echter hét instrument dat er bovenuit steekt de mondharmonica, met dank aan Steven Troch. Luister maar naar ‘Eros’ Brain’ waar dit geluid als een zacht mes door je heen snijdt, dit alles in mooi contrast met de stem en gitaar van Rein en Natalie.

EYE-shaped Spots’ is een plaatje geworden dat probeert een gevoelige snaar te raken, met een donkere en sprookjesachtige achtergrond. Daar slagen ze alvast in, het geheel laat zich ook vrij gemakkelijk beluisteren en verveelt ondanks de heel rustige ondertoon, wat eentonig zou kunnen overkomen, geen moment. De liedjes zijn vooral magisch mooi gebracht en het mag duidelijk zijn dat het duo heel goed op elkaar inspeelt, net als voornoemde voorbeelden passen ze perfect bij elkaar. In de nabije toekomst mogen we ons op basis van dit album aan nog veel moois verwachten.

The Craving Deer live zien kan binnenkort in de FNAC te Brussel en Gent (beiden op 28.04) en Antwerpen (12.05). Check de vi.be page van The Craving Deer voor meer live dates. Je kunt er ook enkele nummers gratis beluisteren.