The Fixx – Beautiful Friction: waardig ouder worden

door Dennis Janssens

‘Toch niet weer een reunie?’, horen we diegenen onder jullie denken die The Fixx al kennen. In deze moeilijke tijden voor de muziekindustrie is het schering en inslag en eerlijk gezegd zijn we het ook stilaan beu aan het worden. Maar wacht eens even. The Fixx, zijn die eigenlijk wel ooit gesplit? Neen dus. Meer dan 30 jaar zijn deze Britten intussen bezig en hoewel hun hoogdagen, zo pakweg vanaf half jaren 80 tot begin van de nineties, al enige tijd achter hen liggen, zijn ze nooit echt gestopt met opnemen en toeren. Hun vorige langspeler dateert wel al van 2003. Nu ligt er dus een nieuwe voor ons. ‘Beautiful Friction’ heet ie, mooie titel, nog mooiere hoes, en het grote verschil met zijn voorganger is misschien wel de terugkeer van originele bassist Dan K. Brown. Inderdaad jonge vrienden, een band van 30 met een nog originele line up, het bestaat.

Vroeger trok The Fixx meer dan eens de politieke kaart. OpperFixx Cy Curnin had, en heeft ongetwijfeld nog altijd, een mening over alles. Nu klinken de teksten echter een stuk persoonlijker. Een mens wordt ouder en de scherpe kantjes gaan er dan al dan niet gewild af. Maar dat hoeft de pret niet te drukken. De titelsong is The Fixx zoals we ze nog kennen uit hun glorietijd. Catchy maar nooit opdringerig met mooi soleerwerk van Jamie West-Oram. ‘Girl With No Ceiling’ doet ons met z’n vrolijke, upbeat tempo denken aan ‘Obladi, Oblada’ van The Beatles. Dat hoeft niet altijd een compliment te zijn, maar hier zorgt het voor een lekker nummertje. De heren luisteren duidelijk ook nog naar wat de alternatieve radio tegenwoordig te bieden heeft. ‘Take A Risk’ heeft wel wat weg van The Killers en zonder beter te weten zou je denken dat een stel jonge honden het beste van zichzelf geeft.

Een mooie, evenwichtige comeback dus, als we dat woord al mogen gebruiken. Fans van het eerste uur zullen in de wolken zijn. Hun vorige langspeler ‘Want That Life’ werd door velen onder hen als te soft bestempeld en fans van het eerste uur hebben nu eenmaal altijd gelijk. Neen, op deze plaat heeft The Fixx een mooie balans gevonden tussen hun oudere werk en het soort muziek dat mannen van middelbare leeftijd horen te maken.

The Fixx live zien kan op 5 oktober in Cultuurpodium Boerderij te Zoetermeer (info & tickets). Andere datums in de Benelux zijn er voor zover we weten niet gepland.

The Fixx website

Album verdeeld door V2