The Mynabirds – Generals: plaat met boodschap

door Dennis Janssens

Laura Burhenn is een aparte meid. Een knappe verschijning met een stel blauwe kijkers waar je jezelf zo in verliest. Laura Burhenn is ook het brein achter The Mynabirds, een collectief muzikanten uit Nebraska die in 2010 met hun debuut ‘What We Lose in the Fire We Gain in the Flood’ hoge ogen scoorden. Met een sound die nog het best kan omschreven worden als moderne country, sommigen durven dan wel eens nu country te zeggen, maar wij vooralsnog niet, was het album vooral in eigen land een succes. Nu is er een nieuwe plaat met een korte, om die ellenlange van vorige keer goed te maken misschien, en krachtige titel ‘Generator’.

Burhenn staat erom bekend niet op haar bevallig mondje te zijn gevallen en de plaat is doorspekt van politieke boodschappen en/of ideologieën. Dat was op de vorige niet anders maar fans van het eerste uur zullen perplex staan omwille van wat er ontbreekt. De country invloeden zijn hier namelijk zo goed als onbestaande, die hebben plaats gemaakt voor een sound die een beetje het midden houdt tussen bands à la The Kills en Goldfrapp. Maar het werkt wel. Van de uitstekende opener ‘Karma Debt’ met een heerlijk, trage opbouw, over het dreigende ‘Wolf Mother’ tot het epische hoogtepunt van de plaat ‘Mightier Than The Sword’, vervelen doen The Mynabirds zelden. Ook al is het tempo van het album over het algemeen traag en log. Wanneer het aantal beats per minuut dan toch wat de hoogte in gaat, beginnen we zelfs onbewust mee te wiegen. Zie maar de girly pop in ‘Radiator Sister’ of het uiterst dansbare ‘Body Of Work’.

Laat het duidelijk zijn, dé ster van The Mynabirds is Laura Burhenn. Schijnbaar moeiteloos schudt ze de songs uit de spreekwoordelijke mouw, songs met een boodschap dan ook nog eens. En dan zwijgen we nog over haar stem die over de ganse lijn de show steelt. Ja, wij hebben wel een boontje voor die Laura.

The Mynabirds website

Album verdeeld door V2