The Streets overleeft ‘None of us are getting out of this life alive’ dankzij de gastartiesten

door Jonas Vandenabeele

Mike Skinner doet waar hij zin in heeft. In dit geval een mixtape maken met een hele resem aan artiesten waaronder Tame Impala, Idles, Ms Banks, Jesse James Solomon en meer. ‘None of us are getting out of this life alive’ is het eerste album na ‘Computers & blues’ uit 2011 en meteen ook de eerste nieuwe langspeler sinds de heropstart in 2017.

De gastartiesten krijgen op ‘None of us are getting out of this life alive’ net voldoende tijd en ruimte om hun ding te doen. En dat is dan ook meteen een van de sterkste punten van dit werk, want het zijn vaak deze artiesten die net dat extraatje toevoegen. Zo overklassen Jesse James Solomon en Eliza (voorheen Eliza Doolittle) meester Mike in ‘I know something you did’. Het zijn zij die extra soulvolle lagen toevoegen zodat de productie meer diepte en veelzijdigheid krijgt. Ook Ms Banks komt een stuk overtuigender voor de dag dan de geestesvader van ‘None of us…’ op ‘You can’t afford me’.

The Streets gaan op ‘Eskimo ice’ en ‘Take me as I am’ de mosterd halen bij de dubstep van meer dan tien jaar geleden. Dat zorgt voor een stevige beat en een interessante productie, maar de raps en teksten van Skinner en Kasien voegen weinig extra toe op ‘Eskimo ice’. ‘Take me as I am’ is dan een iets beter nummer waarin de dubstep wobble beter versmelt met de teksten van Skinner. Het lijkt een ode aan de hoogdagen van de dubstep in het Verenigd Koninkrijk, en sluit de mixtape af. Daarmee is ook alles gezegd over de song.

Inhoudelijk blijft het album net iets te veel steken in banaliteiten, zoals in ‘Phone is always in my hand’. “My phone is always in my hand / if you think I’m ignoring you, I am”. Dapz On The Map doet het op deze track minstens even goed als Mike Skinner. Vaak is de productie minstens even interessant als de raps. Hoewel de beats meestal rudimentair zijn, vormen ze de ruggengraat voor de raps. Zoals in ‘The poison I take hoping you will suffer’. Skinner wordt er bijgetreden door de ritmische raps van Oscar #Worldpeace terwijl hij het mantra “The poison I take hoping you will suffer” rustig herhaalt.

‘None of us are getting out of this life alive’ is spielerei van een artiest die weinig te bewijzen heeft. De diepgang komt vaak van de – soms matige – productie en de gastartiesten. Mike Skinner heeft meer in zijn mars dan deze mixtape, dat weten we. Sommige gastartiesten hebben me wel aangenaam verrast. Nu is het uitkijken naar beter nieuw werk van eerstgenoemde en meer werk van bijvoorbeeld Jesse James Solomon, Dapz OTM, Ms Banks en Eliza.