TTNG – 13.0.0.0.1: eigen invulling van mathrock

door Lindsey De Laet

De welluidende naam This Town Needs Guns roept misschien wel associaties met Amerikaanse hillbilly’s, rednecks en andere wapenfreaks op. Niks is minder waar: This Town Needs Guns, tegenwoordig beter bekend onder de naam TTNG vanwege de controversie rond wapengebruik in deze tijden, is een mathrockband uit Oxford. Sinds hun ontstaan in 2004 heeft TTNG verschillende wijzigingen in hun ledenbestand doorgevoerd om uiteindelijk te eindigen als een trio bestaande uit zanger, bassist en gitarist Henry Tremain, drummer Chris Collis en gitarist Tim Collis.

‘13.0.0.0.1’ is de opvolger van Animals en meteen ook het debuut van zanger Henry Tremain die Stuart Smith vervangt. Een uitstekende keuze als je het ons vraagt. Opener ‘Cat Fantastic’ zet meteen de toon van het volledige album. Na een eerste luisterbeurt kom je misschien tot de conclusie dat dit wel een aardig nummertje is. Een beetje popachtig en misschien ietwat apart, maar ook niet meer dan dat. Tot je het nog eens beluistert en steeds nieuwe dingen ontdekt.

Bovendien heeft TTNG zich de kunst eigen gemaakt om een nummer in onconventionele maatritmes te schrijven, waardoor alles wat chaotisch aanhoort voor het niet in muziek getrainde oor. Voor de kenners: er wordt onder meer gebruik gemaakt van 4/4, 5/8 en 7/8 maten in ‘Cat Fantastic’ alleen al. Tegelijk echter vormen de melodieuze gitaar, de onafgebroken snaredrum en de zang een coherent geheel waar elk puzzelstukje op zijn plaats valt. De volgende drie songs volgen ongeveer hetzelfde stramien.

Nummer vier, ‘In The Branches Of Yggdrasil‘, kun je ook wel de eerste verrassing op de plaat noemen: een kort interlude. Maar het is niet de enige, er zitten nog een drietal korte pareltjes verborgen op de plaat. Jammer genoeg duren ze net niet lang genoeg om er echt van te genieten. Net wanneer je je ogen sluit en wegdroomt, word je weer ruw wakker geschud door een typisch mathrocknummer: complexe ritmes, sterke focus op het al dan niet experimentele gitaargeweld en drumwerk met ondergeschikte en toch begeleidende zang. Is dit doelbewust? Wie zal het zeggen. Sommigen onder ons kunnen ze appreciëren en vinden het een leuke afwisseling, anderen vinden dan weer dat deze bondige muzikale intermezzo’s niet thuishoren op ’13.0.0.0.1.’ en zijn van mening dat de CD curieus in elkaar steekt.

Over één ding is iedereen het daarentegen eens: variatie zit er zeker in deze tussenspellen. Van het instrumentale ‘In The Branches Of Yggdrasil’ met immer present statisch geluid naar ‘Nice Riff, Clichard’ dat rustig begint met het wat cliché geluid van brekende golven, maar halverwege op een glitchy manier begint te sputteren, om ook zo te eindigen. Van het delicate ‘Pygmy Poligamy’ naar afsluiter ’13.0.0.0.1’. Ook zijn deze een ideale opportuniteit voor Tim Collis’ om zijn kunnen te demonstreren. Indien je het eerder opmerkte: deze man is een indrukwekkende gitarist. Hij beheerst verschillende gitaartechnieken als geen ander en is niet bang om te experimenteren.

Math rock is een genre waar je van moet houden, en TTNG geeft er bovenal nog eens een eigen invulling aan waardoor veel mensen dreigen af te haken. Geef ’13.0.0.0.1’ niet direct op na één keer luisteren. Het is het soort album dat je wat tijd moet geven om het te laten rijpen, openbloeien en ongemerkt laten nestelen in je hoofd.

TTNG website

Verdeeld door Suburban