Twerps – Range anxiety: charmante retropop

door Thomas Konings

2015 is nog maar een dikke maand bezig en een eerste trend voor het komende muziekjaar komt al aan de oppervlakte: retro is weer helemaal cool. In het zog van artiesten als Jessica Pratt en Natalie Prass brengt het Australische gezelschap Twerps een nieuwe langspeler ‘Range anxiety’ uit via het prijslabel Merge. Ergens duikt een orgel op, elders verschijnt een tamboerijn; spring op de kar van dit viertal en hitchhike mee door koolzaadvelden en aanstekelijke refreinen.

De plaat is down under schijnbaar gegaard onder een brandende zomerzon. Het tempo op de band haar tweede worp is immers traag en doet daarom denken aan de lome slackersound van Amerikaanse indierockers, inclusief verveelde en soms zelfs nonchalant gebrachte zanglijnen. Het gitaarwerk durft dan weer af en toe te neigen naar Real Estates niets-aan-de-hand-pop en presenteert zich in pingelende en weidse bijna-psychedelica die nooit enige inspanning van de luisteraar vraagt.

Bij gevolg komt dit album alles behalve pretentieus over. Songs luisteren makkelijk weg en schitteren in hun charmante eenvoud en onverdoken melodieën. ‘Back to you’ is ondanks allesbehalve blije teksten een olijke kermisrit, ‘Love at first sight’ een dronken ode aan het einde van een uit de hand gelopen feestje en ‘Stranger’ toont dat ook Julia’s zang je meteen een aantal decennia terug de tijd in katapulteert.

Dit geluid heeft evenwel ook een keerzijde: een groot deel van de liedjes op ‘Range anxiety’ mist urgentie en zet je niet aan tot veelvuldig luisteren. Het is niet zo dat het materiaal slechts kabbelt; wel maken de nummers geen onuitwisbare indruk. Dat zorgt ervoor dat Twerps hier het soort vrienden zijn die je graag tegen het lijf loopt, maar waar je verder niet vaak mee afspreekt.

Twerps live zien kan binnenkort in Brussel (Botanique, 13.05, info & tickets) en Amsterdam (Subbacultcha @ OT301, 14.05, info & tickets).

Twerps website

Album verdeeld door Merge