WhoMadeWho – Dreams: voer voor dj’s

door Wouter Ollevier

Al sinds 2005 is het Deense WhoMadeWho bezig aan de uitbouw van een indrukwekkende carrière waarbij het door tal van dj’s en muzikale hoogwaardigheidsbekleders talloze keren is gelauwerd. Toch is ’Dreams’ nog maar hun vijfde studioalbum. Het drietal speelt hierop uiterst dansbare en bijwijlen een stuk meer toegankelijke indierock en haalt zonder twijfel inspiratie bij Soulwax, LCD Soundsystem en, we zeggen het zoals het is, Daft Punk. Het gevoel is dan ook aanwezig dat de nieuwe langspeler in zekere zin een uitloper is van ’Random Access Memories’. Als dat echter goed gedaan is, zijn wij de eersten om dat toe te geven.

Frontman Jeppe Kjellberg, drummer Tomas Barfod en bassist Tomas Høffding beginnen met het frivole ’Dreams’, maar de helderheid die hier nogal potsierlijk huishoudt, blijft niet lang hangen: ’Right Track’ schept meteen een troebele sfeer die de rest van de plaat beheerst. Daarmee is de toon gezet en blijft het trio toch nog bijzonder experimentele paden bewandelen, ondanks de opvallende eenvoud van de opener.

’The Morning’, ’Another Day’ en het bijzonder catchy en geheimzinnige ’Traces’ doen de speakers van je muziekinstallatie trillen met tegendraadse ontwikkelingen. Bij ’Heads Above’ komt de invloed van Peaches bovendrijven en het meerstemmige ’New Beginning’ is zonder twijfel een schot in de roos. ’United’ vormt het orgelpunt van een eclectische muzikale ontdekkingsreis.

Nu en dan komt de jazzachtergrond van zanger Jeppe Kjellberg even bovendrijven, hoewel ’Dreams’ boven alles een hyperbolische electroplaat is die de luisteraar uitdaagt zijn beste dansmoves uit de kast te halen. Als de inzet toegankelijkheid was, dan zijn de Deense jongens er niet in geslaagd nummers te maken die probleemloos blijven hangen. Dat weigeren we echter te geloven, de complexiteit van dit werkstuk is net haar sterkste troef en daarom verklaren we ons fan.

WhoMadeWho heeft geen concerten gepland in België en Nederland.

WhoMadeWho website

Verdeeld door Konkurrent