Zomby – Let’s Jam!!: gebrek aan inspiratie

door Daan Leber

Zomby, bekend van songs die stevig verankerd zijn in de Britse ravescene (alsook van een vermoedelijke boks op HudMo’s gezicht) bracht onlangs een dubbel-ep ‘Let’s Jam!!’ uit op XL Recordings. De eerste helft, met name de ‘SURF’-trilogie, start op het eerste gehoor lekker stevig. ‘SURF I’ laat een repetitieve stemsample continu herhalen over een al repetitieve instrumentatie. Hierdoor lijkt het nummer langer dan zijn werkelijke lengte, maar blijft het ook nergens echt hard hangen. ‘SURF II’ heeft dan wat meer dubstep-elementen, terwijl ‘ACID SURF’ voor een acidgeluid gaat en overspoeld wordt met airhorns. ‘SLIME’ is dan gelukkig weer old school Zomby. De baslijn tikt netjes door, maar de lagen eroverheen knarsen en barsten.

‘Lets’ Jam 2’ gooit het over een andere boeg. ‘Neon’ en ‘Bloom’ lijken wat op materiaal van bijvoorbeeld Evian Christ en consorten, maar Zomby houdt zijn ongemakkelijke electronica wat meer in toom. Hierdoor komen beide jams eerder tam over. Jammer genoeg zijn ook deze twee nummers, net als het afsluitende duo, variaties op eenzelfde geluid.

Een gebrek aan inspiratie leidt ertoe dat de dubbel-ep te licht uitvalt. Deel één danst wel lekker weg, maar de drie variaties op één song komen lui over. Deel twee gaat dan weer voor de (tja, hoe omschrijf je die sound?) brutere, hyperactuele electronica, maar ook daar loopt Zomby verloren. De jonkies in deze niche doen het allemaal net iets beter en geïnspireerder.

Zomby Twitter