15 concerttips en 82 vrijkaarten voor een spetterend september

door Frederik Jacobs

Nu het festivalseizoen er bijna op zit, lokken de Belgische concertzalen ons weer naar binnen met een divers aanbod aan muzikaal vertier. Keuzes maken is echter niet altijd gemakkelijk, zeker niet na de financiële kater waarmee de massa-evenementen ons deze zomer weer naar huis stuurden. In een poging jullie wegwijs te maken in het Belgische concertlandschap, zullen we tijdens dit erg interessante najaar maandelijks tips voorzien – niet over de grote evenementen in het Sportpaleis, maar betreffende de kleinere doch uiterst interessante optredens die onterecht een beetje over het hoofd worden gezien. Ziehier wat ons warm maakt voor de maand september.

We zouden Indiestyle natuurlijk niet zijn, mochten we niet meteen ook kaartjes voor de meeste concerten weggeven. Mail snel naar info@indiestyle.be met vermelding van de concerten waar je tickets voor wil winnen in het onderwerp.

CFM + Mind Rays / King The Fu – 6 september (Madame Moustache, Brussel), 7 september (Le Hangar, Luik)

2×1 ticket te winnen voor het concert in Madame Moustache

De naam Charles Frances Moothart zal misschien niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Nochtans speelde de Amerikaanse garagerocker mee op elke Ty Segall-plaat sinds 2010 en op de eerste twee Mikal Cronin-albums. Met die laatste speelde hij bovendien samen in The Moonhearts, en met Fuzz verkende hij de grens tussen kraut- en glamrock. Naast uiteenlopende gitaargenres weet hij ook zowat elk instrument uit de klassieke rockopstelling te bespelen, een talent dat hij ten volste benut in zijn solowerk. Op 6 en 7 september komt de hofdienaar der garagerockers zijn tweede album onder de naam CFM voorstellen in Madame Moustache in Brussel en Le Hangar te Luik – niet te missen voor fans van het genre dus. Gentse herriemakers Mind Rays en/of Duitse indiepopbelofte King The Fu krijg je er gratis bij. (Frederik)

Los Ninos & Vicuna & 3d.hd.404 met o.a. Dinamarca, Mechatok, ALX9696 & Betonkust – 8  september, Zodiak, Brussel

2×2 tickets te winnen

Los Ninos & Vicuna staan sinds 2004 garant voor de meest gestoorde feestjes op de meest unieke locaties. Het is dan ook straf dat de organisatie achter beide feestjes nog meer wil uitbreiden. Ze gaan namelijk voor drie aparte feestjes in de Zodiak in Brussel. Naast Los Ninos & Vicuna wordt ook het nieuwe, eclectische (post)-clubconcept 3d.hd.404 (3 Dimensions.High Definition.Error 404) gelanceerd. Op de affiche staat dan ook een showcase van de hippe Staycore-crew die met hun mix van baile funk, new vogue en een streepje trance vanuit Berlijn de Europese clubs aan het veroveren zijn. Onder andere labelbaas Dinamarca en jong talent Mechatok die met zijn ‘See thru’-ep al imponeerde, staan garant voor een avond waar je niet kan blijven stilstaan. (Anton)

Girlpool – 11 september, Botanique, Brussel

2×2 tickets te winnen

Twee jongedames die hun rusteloosheid vertalen in onstuimige, nostalgisch-klinkende en immer-rauwe gitaarpopsongs. Dat is wat er op 11 september staat te gebeuren in de Rotonde. Girlpool komt er hun tweede langspeler voorstellen, eentje die wat minder diy-punch en innovatie dan ‘Before the world was big’ met zich meebracht, maar wel weer heel wat zoete schoonheid bevat. (Johan)

Raime + Nosedrip & Monolith Noire – 14 september, Ancienne Belgique, Brussel

3×2 tickets te winnen

In het kader van Nuits Sonores, Nacht 1/Het Circuit nodigt de Ancienne Belgique het elektronisch duo Raime uit. Dankzij hun grimmige en eigenzinnige geluid dat duistere post-hardcore rock met gestileerde elektronica combineert, creëren de twee Britten vaak een filmische setting die hun live-optredens een uitstekende reputatie oplevert. Een aanrader voor alle creatures of the night. (Anton)

Chastity Belt – 15 september, Botanique, Brussel

2×2 tickets te winnen

Chastity Belt ruilde een ronduit speelse en tegelijkertijd bloedserieuze feministische houding in voor wat meer bezonnen terughoudendheid op de nieuwste plaat ‘I used to spend so much time alone‘, ofwel de tamelijk platte derde langspeler van het Amerikaanse viertal. Gelukkig kunnen de dames ondertussen wel al terugvallen op enkele dozijnen zeemzoete rocksongs uit hun eerste twee albums (denk maar aan het tijdloze ‘Joke’). Laten we hopen dat de kleurloze druilerigheid van de recentste plaat het in de intieme Witloofbar niet haalt van het interessante postpunk-gitaargeluid uit vroeger tijden. (Johan)

Blank Banshee – 9 september (Het Bos, Antwerpen), 15 september (Beursschouwburg, Brussel), 

10×2 tickets te winnen voor het concert in de Beursschouwburg

Subversive dream music for the post-Internet age” zo beschrijft de Beursschouwburg het geluid van producer Blank Banshee. De Canadees is dan ook een van de pioniers uit het vaporwave-genre en het artwork van zijn debuutalbum uit 2016 werd vereeuwigd als meme-font. In 2016 werd zijn nummer ‘Teen pregnancy’ nog gelabeld als de geluid achter Simpsonwave. Al die internetsensatie gecombineerd met het mysterie rond de persoon achter Blank Banshee zou in principe moeten zorgen voor een intrigerende optreden. (Anton)

Heartbroken x Garages Numériques w/ ssaliva, J.G.Biberkopf, Toxe – 16 september, Hortagallerij, Brussel

Na hun traditionele zomerstop maakt de Brusselse He4rtbroken-crew de hoofdstad weer onveilig met hun unieke club-georienteerde feestjes. Liyo, Steff & Munix hebben inmiddels een stevige reputatie verdiend zowel als dj’s met passages op verschillende internationale radiostations als in de rol van programmatoren. Zo vinden ze telkens een sterke mix van opkomend talent als gevestigde waarden. Ook deze editie, als onderdeel van Les Garages Numériques’ digitaal kunstenfestival in de Hortagallerij, belooft een audiovisueel spektakel te worden dankzij onder andere de ecologische experimenten van J.G. Biberkopf, de geflipte deathmetalclub van Staycore-lid Toxe en “with new visuals, giant screen, mega lasers and a lot of fog”. (Anton)

Beach Fossils + Annabel Lee – 18 september, Botanique, Brussel

2×2 tickets te winnen

Wie benieuwd is naar hoe het romantische, smeuïge en poppy sixtiesgeluid van Beach Fossils’ laatste plaat ‘Somersault‘ live klinkt en vooral naar of het trio met deze parcourswijziging afstand heeft gedaan van zijn karakteristieke zomerse lofi postpunksound, kan het in de Rotonde gaan ontdekken. De vraag is dus ook of de melancholie van het vroegere geluid al dan niet moet onderdoen voor de dromerigheid van Dustin Payseurs nieuwste worp. Dat Beach Fossils de aandacht weet vast te houden, was al langer duidelijk – maar of dat na het enigszins teleurstellende album ‘Somersault’ nog positief is op te vatten, is een ander paar mouwen. (Johan)

The Black Angels + A Place To Bury Strangers – 19 september, Ancienne Belgique, Brussel

3×2 tickets te winnen

Op 19 september zakt het Texaanse gitaarkwintet The Black Angels nog eens af naar ons land, deze keer met magistrale nieuwe plaat ‘Death song‘ onder de arm. Hun psychedelische rock is meeslepend en bezwerend zoals ‘Venus in furs’ van The Velvet Underground dat is – de band is, ondanks het verschil in stijl, niet zonder reden vernoemd naar een nummer van Lou Reed en co. Minstens even overweldigend is A Place to Bury Strangers. De New Yorkers worden vaak als shoegazers bestempeld, maar leunen live eerder tegen de noiserock aan – zo bewezen ze een dik jaar geleden in de Muziekodroom. Het trio geldt bovendien als een van de luidste bands van het moment, iets wat de intensiteit van hun muziek ten goede komt. Maar oh: vergeet alsjeblief die oordoppen niet. (Frederik)

Psych over 9000: The Holydrug Couple + Maine Coon – 22 september, Trefpunt, Gent

3×2 tickets te winnen

Gloednieuwe Gentse organisatie ‘Psych over 9000’ – een samenwerking tussen Purple Panda, MCLX en Democrazy – debuteerde in mei met een uitverkocht festival waarop 10 bands bewezen dat ‘psychedelica’ een breed concept is. Deze maand organiseren ze een meer bescheiden concertavond met als hoofdact het Chileense dreampopduo The Holydrug Couple. Dromerige synths, wollige zanglijnen en gitaren die van ver weg lijken te komen vormen de rode draad doorheen een puike discografie die ondertussen reeds vijf albums telt. Tame Impala is nooit ver weg, maar er is eveneens ruimte voor tederheid à la Beach House. Als voorprogramma staat de iets ruigere gitaarpsychedelica van Maine Coon geprogrammeerd, Jonge Wolven en laureaten van De Nieuwe Lichting. Let op: wanneer je hen opzoekt op YouTube, vind je niet waar je op hoopte – of misschien net wel. (Frederik)

Ducktails + Molly Nilsson + Perera Elsewhere + Skiing – 22 september, Vooruit, Gent

3×2 tickets

Daar is Matt Mondanile weer. Dat de man niet van stilzitten weet, is al een tijdje geweten. Voorheen kenden we hem vooral als de uitmuntende leadgitarist van Real Estate, maar sinds vorig jaar focust de Amerikaan voornamelijk op Ducktails, zijn eerste liefde. De band gold zo’n vijf jaar geleden als een van de pioniers binnen de hypnagogic pop-beweging, maar het viertal lijkt sinds ‘The Flower Lane‘ en diens opvolger ‘St. Catherine’ wat minder lofi te gaan. In ruil daarvoor blinken de heren wel uit in weelderige, dromerige popsongs vol melodieuze pracht en praal. Op langspeler nummer zes moeten we nog wachten tot begin oktober, maar voor een ongetwijfeld interessante liveset kan je dus wel al afzakken naar de Vooruit op 22 september. Hun ‘avant-popavond’ brengt ook Molly Nilsson, Skiing én Perera Elsewhere naar Gent. (Johan)

Golin – ‘Momo’ EP Release Party met o.a. Golin, Ziùr, Kassett, & Samuelspaniel – 22 september, Beurschouwburg, Brussel

Golin, vroeger gekend als de Japans-Belgische zangeres RIN, stelt haar nieuwe ‘Momo’-ep voor en dat mag gevierd worden. In het kader van de Stoemp! Brusselse Caféconcerten neemt het Midlife-team daarom de Beursschouwburg over. Verwacht dan ook toppers van de Belgische clubscene zoals Buga, Samuelspaniel en Kassett – die beiden erg te smaken releases hadden in het recente verlede. Daarnaast mag ook een van de hoogtepunten van het Berlijnse CTM-festival een optreden maken: Ziúr. Vergeet dus zeker je dansschoenen/Air Max 95’s niet. (Anton)

Jen Cloher + Cable Ties – 24 september, Dok, Gent

3×2 tickets te winnen

Het moet frustrerend zijn voor Jen Cloher om altijd maar genoemd te worden als ‘de vriendin van Courtney Barnett’. Dat is dan ook deels waarover haar onlangs verschenen, zelfgetitelde prachtplaat gaat. Zelden was de Australische zo persoonlijk in haar muziek; ze geeft zich – net als op de albumcover – quasi helemaal bloot aan haar luisteraars. Want ja, “luisteren”, dat is wat je doet bij Clohers muziek. Haar verhalen zijn verpakt in meeslepende en slimme songs, nu eens teder, dan weer vastberaden. Het Dok in Gent lijkt ons dan ook de ideale locatie om deze prachtvrouw in al haar melancholische glorie aan het werk te zien. Cloher wordt ingeleid door de ongeleide punk van Cable Ties (Melbourne), die bekendstaan om hun verschroeiende liveshows. Een wat bizarre keuze, als je het ons vraagt – maar wie niet waagt, niet wint. (Frederik)

Diet Cig + The Spook School – 26 september, Trix, Antwerpen

3×2 tickets te winnen

Met ‘Harvard’ scoorde het New Yorkse lofi-poppunkduo Diet Cig twee jaar geleden een bijzonder fijn hitje. Ondertussen hebben Luciano en Bowman een sterke eerste langspeler ‘Swear I’m good at this’ uitgebracht, en komen ze die in de Trix ongetwijfeld voorstellen met het jeugdig enthousiasme dat ook op de plaat te horen is – zorgeloos balancerend tussen The Moldy Peaches en Amerikaanse tienerfilms (luister ‘Apricots’). Allen daarheen, voordat de band in The Barn van Werchter staat en haar songs geconsumeerd worden als ware het bagels! Als Diet Cig ‘The perks of being a wallflower’ is, dan is voorprogramma The Spook School ‘The breakfast club’. Rebelse en catchy poppunk met een verdomd melancholische ondertoon brengt je in vervoering om je vervolgens verrassend emotioneel te raken. Kortom: een avond om je weer op en top tiener te voelen, inclusief alle voor- én nadelen. (Frederik)

Akua Naru – 27 september, De Roma, Antwerpen

3×2 tickets te winnen

De afro-Amerikaanse Akua Naru bracht in 2011 alle goeie elementen uit de geschiedenis van de hiphop bij elkaar en smeedde ze tot een ijzersterk debuutalbum. Ondertussen heeft ze zichzelf met haar tweede langspeler een ambitieus imago aangemeten dat op erg geloofwaardige manier doet terugdenken aan nineties-r&b, maar ook op slimme wijze jazz en soul integreert. Haar livereputatie is bovendien uitstekend, grotendeels omdat alles – van blazers tot drums – live gespeeld wordt én omdat ze gewoonweg een fantastische zangeres is. Eentje voor de fijnproevers. (Frederik)