Achttien concerttips en -tickets voor een appetijtelijk april

door Indiestyle Redactie

Ah april, altijd lachen. Weet je wat er ook lachen is? Naar een fantastisch optreden gaan wetende dat je geen euro betaald hebt. Voor wie zin heeft in een muzikaal én financieel superioriteitsgevoel lijsten wij maar liefst achttien concerten op waar je deze maand naartoe kan. En met een beetje geluk en een overtuigend mailtje naar info@indiestyle.be mogelijks zelfs gratis. Vermeld wel duidelijk het concert waarvoor je tickets wil winnen.

03/04 Steve Gunn (De Kreun)

Uit The War On Drugs kwamen Kurt Vile And The Violators voort, en uit die Violators besloot gitarist Steve Gunn dan weer z’n eigen ding te gaan doen. Eigenzinnige americana die mikt op je rokerige ziel – organisator Wilde Westen belooft vast extra schouderklopjes voor al wie gepaste boots en hoedjes opheeft. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

03/04 Tim Hecker (Botanique)

Vorig jaar verscheen Tim Heckers alom geprezen plaat ‘Konoyo’, opgenomen in een tempel in Tokyo waarin de ambient-meester zich liet bijstaan door traditionele gagaku-muzikanten. Diezelfde muzikanten brengt hij nu mee naar de Botanique om materiaal uit die plaat live te brengen (inclusief ook songs van de aankomende zusterplaat ‘Anoyo’), iets wat ongetwijfeld een intense ervaring wordt. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

04/04 These New Puritans (Botanique)

Einstein omschreef waanzin ooit als steeds hetzelfde doen en desondanks andere resultaten verwachten, maar we durven te wedden dat de Britse band These New Puritans daar lichtjes anders over denkt. Vier albums bracht de band al uit en alle vier klinken ze totaal anders en toch druipt de waanzin van elke afzonderlijke worp. De artrockers verdwenen na het ongrijpbare ‘Field of reeds’ (2013) in de schaduw om nu, zes jaar later, triomfantelijk terug te kregen met het mysterieuze en meeslepende ‘Inside the rose’. Dat de prachtige Rotonde in de Botanique het strijdtoneel mag vormen voor de terugkeer op Belgische bodem, lijkt enkel passend. Tenslotte leent zowel de muziek van These New Puritans als de halve ronde van een zaal zich tot beklijvende en fascinerende avonden. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

05/04 Aponogeton (Cactus)

Jachym Vandenabeele, oftewel Aponogeton bracht onlangs zijn debuutalbum ‘A place of solace’ uit. Geïnspireerd door de Russische cultfilm ‘Stalker’, dompelt de Bruggeling je onder in een wereld vol duistere drones en post-apocalyptische soundscapes. Dit concert is gratis

08/04 Julia Jacklin (Ancienne Belgique)

Haar jongste plaat ‘Crushing’ is nog geen twee maanden oud, of Julia Jacklin is alweer aan het touren. Het podium is immers de enige plek waar ze zich echt nuttig voelt, zo vertelde de Australische singer-songwriter onlangs aan Humo. Op 8 april staat ze in de AB Club, een meer intieme setting die haar met zuinige instrumentatie geruggesteunde stemgeluid op het lijf geschreven lijkt. Voor dit concert mogen we een duoticket weggeven.

09/04 Cherry Glazerr (Botanique)

Cherry Glazer is een rockband afkomstig uit LA die met ‘Stuffed & ready’ aan z’n derde en meest succesvolle langspeler toe is. Onder leiding van charismatische frontvrouw Clementine Creevy, mag je je alvast verwachten aan een prettig gestoorde show. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

11/04 Marissa Nadler (De Roma)

Marissa Nadler brengt later deze maand al een nieuwe plaat uit met Stephen Brodsky, maar op 11 april staat ze nog in De Roma ter ere van haar hoogsteigen ‘For my crimes’. Voor haar achtste album verzamelde de Amerikaanse een sterrenteam van uitsluitend vrouwelijke muzikanten en gaststemmen rond zich, waaronder Angel Olsen en Sharon Van Etten. Nadlers folknummers mogen op ‘For my crimes’ weer ongestoord lange schaduwen trekken, en zullen dat ongetwijfeld even beklijvend doen in Antwerpen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

16/04 Stella Donnelly (Botanique)

De schare artiesten die pennen scherpen om het patriarchaat een paar rake steken te geven, blijft groeien. Stella Donnelly is daar met haar plaat ‘Beware of the dogs‘ een bijzonder welkome aanvulling van. Je laten misleiden door de catchy gitaarriffs en haar vederlichte stem, is niet zonder gevaar voor je eigen veiligheid. We durven voorzichtig voorspellen dat ze live het een en ander zal uitdelen en dat ze niet vaak zal missen. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

17/04 – 20/04 Malena Zavala, Mike Krol, Lowly, International Teachers Of Pop (Trefpunt)

Met ‘Big Next’ haalt Democrazy spannende artiesten naar Gent vlak voor ze doorbreken. De lijst is lang en indrukwekkend, met Cloud Nothings, Girl Band en Fat White Family om er maar een paar te noemen. Midden april worden er op korte tijd maar liefst vier namen toegevoegd. Dreampop van de Brits-Argentijnse Malena Zavala, Californische punkrock van Mike Krol, Deense indietronica van Lowly en Britse electropop van International Teachers Of Pop. Voor elk concert mogen we drie duotickets weggeven.

18/04 Drenge (Trix)

De Britse broers Loveless beuken al drie albums lang in het rond als Drenge. Recentste plaat ‘Strange creatures’ verscheen eerder dit jaar. In april laten ze het café van Trix daveren – best geen drankjes op de toog laten staan. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

19/04 King Khan + Fontaines D.C. (4AD)

King Khan ken je misschien van The Spaceshits, The King Khan BBQ Show of King Khan & His Sensational Shrines, maar nu heeft hij zichzelf, Sean Spit (The Spits), Looch Vibrato, Aggy Sonora (beiden Magnetix) en Fredovich (de vermelde Shrines) verzameld in een nieuwe band, Louder Than Death. De Dubliners van Fontaines D.C. maakten de voorbije maanden overal waar ze op de planken stonden een verschroeiende indruk, en bekronen die veroveringstocht op 12 april met een debuutalbum. Naast een voorliefde voor korte nummers en snoeiharde gitaren, delen Louder Than Death en Fontaines D.C. nu ook een podium: dat van de 4AD in Diksmuide. Voor dit concert mogen we vijf tickets weggeven.

20/04 Ron Gallo (Cactus)

Ron Gallo leverde vorig jaar met ‘Stardust birthday party’ een van de leukste gitaarplaten van het jaar af, maar bleef desondanks wat onder de radar. In Cactus krijgt hij hoogstwaarschijnlijk een welverdiend eerherstel. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

22/04 Yak (Nosta)

In mei verzorgt Yak het voorprogramma van Foals in de AB nadat het dat al eerder deed voor King Gizzard en The Last Shadow Puppets, maar een maand eerder mag de band een paar kilometer verderop al warmdraaien in Nosta. Tweede plaat ‘Pursuit of momentary happiness’ werd eerder dit jaar uitgebracht op het label van Jack White, en je hoeft maar even te luisteren om te ontdekken waarom zelfs meneer White hier gelukkig van wordt. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

25/04 Ben Shemie (De Kreun)

Ben Shemie ken je hoogstwaarschijnlijk als frontman van het eigenzinnige SUUNS. Begin dit jaar bracht hij onder zijn eigen naam een plaat uit met nog meer verknipte indietronica. Dat schept weinig houvast, maar muzikaal wankelen kan ook best fijn zijn. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

25/04 The Antlers (Het Depot)

Precies tien jaar geleden brachten The Antlers het prachtige ‘Hospice’ uit, een al dan niet autobiografisch conceptalbum dat zich volledig afspeelde in de kankerafdeling van een ziekenhuis. Het was een plaat om uiterst voorzichtig mee om te springen: geen warme melancholie om je gezellig mee in te duffelen, nee, ‘Hospice’ was zo hartverscheurend dat het je telkens weer in honderdduizend stukjes achterliet. Een afgeslankte versie van The Antlers – Darby Cicci verliet intussen de band – komt het album integraal spelen in het Depot. Wie zin heeft in een intens concert, rept zich op 25 april maar beter naar Leuven. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven