De meest belovende acts op Appelsap 2015

door Daan Leber

Wat ontstaan is als een old school block party in Amsterdam, is uitgegroeid tot een van de eerste volwaardige hiphopfestivals in de Lage Landen. Appelsap blaast dit jaar 15 kaarsjes uit, maar aan terugblikken doet de organisatie niet. Nog steeds houden zij de vinger aan de pols, en boeken ze de meest toonaangevende acts, die vaak voor de eerste maal optreden in Nederland. Op hun palmares staat onder andere Kendrick Lamar (in 2011, nog voor de release van Good Kid M.A.A.D. City!), DJ Rashad, Disclosure, J Dilla en Travi$ Scott. Hieronder geven wij de vijf artiesten mee, naar wie we het meest uitkijken.

Rich Homie Quan

Natuurlijk kon de organisatie de Atlanta-movement niet over het hoofd zien. Een van de officieuze headliners, Rich Homie Quan, brengt dan ook een serieuze buzz met zich mee. De rapper werd al gevraagd voor features door onder meer Gucci Mane, YG en Young Jeezy, maar zijn bekendheid heeft hij vooral te danken aan zijn geflirt met Birdmans supergroep Rich Gang, waarin ook Young Thug zijn plaats heeft. Muzikaal zijn die laatste twee zeker vergelijkbaar. Als 2014 het jaar van Thugger was, is 2015 dat van Rich Homie Quan.

Dusty

Dusty is een Nederlands-Britse rapper die op Appelsap zijn debuut-ep ‘Pigeon’ komt voorstellen. Op zijn dertiende verhuisde Jonathan Joseph van het Verenigd Koninkrijk naar West-Friesland, waar hij via vrienden in contact kwam met hiphop. Na enkele moeilijke jaren schreef hij zich in aan de Herman Broodacademie, waar hij getekend werd door Noah’s Ark, het label van zijn leerkracht Jiggy. Op ‘Pigeon’ laat hij een groot scala aan invloeden weerklinken. Zo merk je soms wat grime, dan weer witch house of rustiger geproducete nummers. Wat het geheel verbindt is de donkere toon die naar boven komt in alle nummers.

Mumdance & Novelist

Grime is aan een veroveringstocht van jewelste bezig, en Appelsap kan dat natuurlijk niet negeren. Met Stormzy en Skepta staan meer gevestigde namen op het podium, maar ook de nieuwe generatie producers en rappers krijgen hun plaats. De keuze voor Mumdance en Novelist mag in dat opzicht niet verrassen. Het duo bracht in het begin van het jaar de ‘1 sec’-ep uit op het toonaangevende XL Recordings. In hun muziek merk je overduidelijk de grime-invloeden, maar het geheel klinkt hier wat experimenteler. Zaterdag mogen ze in het Flevopark maar liefst twee uur vullen met hun uitdagende electronica.

Smib

De spannendste hiphopcrew van Nederland komt, na vorig jaar al verschillende solo-optredens te hebben gegeven, de Noisey-stage inpakken. De kliek rond GRGY, KC, RayFuego (ook bekend als de Bummy Boys), Tadz Shots en Yung Nnelg stralen een ongeziene DIY-attitude uit. Hun muziek maken ze naar eigen zeggen voor zichzelf, maar juist daar vallen ze mee op. Hun mix van Nederlandse en Engelse teksten wordt over erg internationaal en actueel klinkende beats gedrapeerd.

New Wave

New Wave is een experiment van het label Top Notch. Een hoop beloftevolle rappers en producers werden op het eiland Schiermonnikoog gedropt om twee weken in de studio door te brengen. Resultaat is het ‘New Wave’-album met bijdragen van onder meer ‘Drank en drugs’-duo Lil’ Kleine en Ronnie Flex. Daarnaast behoren ook Bokoesam, Idaly en Lijpe tot de supergroep. New Wave is, zoals de naam al aangeeft, de volgende generatie Nederlandse rappers die klaarstaan om het land te veroveren. Ronnie Flex bewees met ‘De nacht is nog jong, net als wij voor altijd’ dat hij met een hedendaagse sound zijn publiek plat kan spelen, nu is het moment gekomen voor de rest van de crew om hun kunnen te tonen.