Header image

Dertien concerttips en tickets voor een olijk oktober

door Yannick Verhasselt

Deze week hebben we naast onze Vlaamse regering tevens de zomer vaarwel gezegd. Hiermee begint de herfst aan zijn komende legislatuur dat naast druilerig weer traditioneel een pak concerten en sinds enkele jaren ook enkele indoor -en ontdekkingsfestivals met zich meebrengt. Tussen het gigantische aanbod hebben we enkele mooie dingen geselecteerd waarbij je zelfs tickets kunt winnen. Het enige wat je moet doen om kans te maken op zo’n gratis concert is een overtuigend mailtje sturen naar info@indiestyle.be en vermelden voor welke show je tickets wil winnen.

5.10 Play Festival (Muziekodroom)

De Hasseltse concertzaal opent het concertseizoen zoals gewoonlijk met de crème van de Belgische muziekwereld. Wie er doorheen het jaar puik werk wist af te leveren, consolideert vaak een plekje op de line-up van het ontdekkingsfestival. Naast grotere namen als Charlotte Adigéry, The Sore Losers die een thuismatch mogen spelen en Gruppo Di Pawloski tekenen weer heel wat revelaties van eigen boden present zoals Blu Samu, Bolt Ruin, Newmoon en zoveel meer. Voor dit festival mogen we twee duotickets weggeven

10.10 Next.Ape + Richard Spaven Trio (Nosta)

Met Next.Ape stelt Taxiwars-drummer Antoine Pierre zijn debuut-ep voor terwijl voor Ricard Spaven – ook een drummer – alweer aan zijn derde album zit. Beide stellen echter dezelfde soort mateloze jazz voor dat zeer weinig rekening houdt met hokjes en genres. Zo worden er bij Pierre strepen artrock en triphop in terwijl Spaven al eens durft te experimenteren met warme elektronica. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

12.10 Arabnormal (Het Depot) // 17.10 Nosta

Younes Faltakh heeft na The Hickey Underworld een nieuwe uitlaatklep gevonden onder Arabnormal waar hij opnieuw vanuit Oosterse invloeden rock (met een dikke scheut noise) benadert. Voor dit nieuwe project laat hij zich omringen door oud-Hickey basspeler Jonas Govaerts, Michael Beniest (Deadsets), Sjoerd Bruil en Damien Vanderhasselt (beide Millionaire). Als eerste single ‘Scorpio’ een voorbode mag zijn voor hun aankomende ep dan mag het duidelijk zijn dat Faltakh zijn oog voor grenzeloze noiserock nog steeds niet is kwijtgespeeld. Voor beide concertavonden mogen we twee duotickets weggeven

14.10 Biig Piig (Botanique)

Met twee ep’s, waarvan haar meest recente het tot in ons vijftien beste ep’s van de eerste helft van 2019 schopte en een derde in de pijpleiding ligt, zakt de Londense met voldoende materiaal af naar onze hoofdstad om ons helemaal onder te dompelen in haar leefwereld. Van erkenning en troost vinden in liefdesverdriet tot het netelige nachtleven van Londen mee ontdekken terwijl onze oren worden gesust in gerieflijke typische UK jazz en elders enkele r&b, soul en hiphop tinten. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

15.10 Jambinai (De Centrale)

Met ‘Onda’ brachten de Zuid-Koreaanse postrockers aan het begin van de zomer nog een zeer lijvig doch indrukwekkende derde langspeler uit. Het is er eentje die teruggrijpt naar de basiselementen van post-rock maar ook durft uitwijken naar traditionele folk en tevens de ruige kanten opzoekt met enkele post-metal passages. Wie op Best Kept Secret Bon Iver heeft laten schieten voor de band weet hoe meedogenloos de band uit de hoek kan komen terwijl er zich voor de andere groep een tweede kans aanbiedt. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

15.10 Laura Misch (Botanique)

Laura Misch’s feeërieke debuutplaat zagen we in de eerste helft van het jaar onterecht over het hoofd. Dat ze zowel saxofoon als synthlijnen aankan, toont ze met veel gemak en met de nodige weemoed op ‘The lonely city’ – dat een beetje een kaart zou kunnen vormen van het dagdagelijkse leven in Londen met nummers als ‘Blue dot’ of ‘Night drive’ die elk voor zich spreken. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

17.10 Dumb + Stef Chura (Charlatan)

Waar Dumb zorgt voor het gerammel is er Stef Chura om het in melancholie en een sporadische stamp op de noise -en garagerockpedaal op te vangen. Denk bij die eerste aan onbegrensd riffen doorheen alle facetten van rock waarbij al snel de vergelijking met Parquet Courts kan vallen, bovendien bracht de band begin deze zomer hun tweede album uit (‘Club nites’) dat zeker meer dan een luisterbeurt waard is. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

17.10 Ezra Collective (Ancienne Belgique)

Met ‘You can’t steal my joy’ dat eerder dit jaar uitkwam, breidt het Londense vijftal een volgend hoofdstuk aan hun succesverhaal dat pas echt begon na geselecteerd te zijn geweest door Shabaka Hutchings voor het compilatiealbum ‘We out here’ – dat de hedendaagse Londense jazzscène in de bloemetjes wilde zetten. Sindsdien ging het zeer snel voor de band dat voor hun debuutplaat telefoonnummers uitwisselde met onder andere Jorja Smith, Loyle Carner en KOKOROKO. Voor dit concert mogen we twee duotickets weggeven.

18.10 Lagüna (De Zwerver)

In de finale van Humo’s Rock Rally strandden ze op zilver hoewel het al van bij de start – met het uitbrengen van hun eerste single ‘Amber hands‘ – duidelijk dat het Antwerpse vijftal in staat is tot een pak meer. Dit najaar staan ze nog enkele kleinere zalen maar met een debuutplaat dat stilaan begint te wenken, stijgt ook de kans op dé doorbraak. Deze show is gratis

29.10 Chromatics (Trix)

Vanavond verschijnt er na zeven jaar lang wachten, een karrenvracht aan singles en veel uitstelgedrag dan plots toch een plaat. Geen ‘Dear tommy’ maar wel ‘Closer to grey’ waar volgens de band de teller alweer op zeven zou staan, rede te meer om hun passage in ons land niet zomaar mis te lopen.

29.10 Nilüfer Yanya (De Centrale)

Met ‘Miss universe‘ heeft de Britse alvast een album op zak om eindejaarslijstjes te bestormen. Tijdens Les Nuits eerder dit jaar geraakte een uitgebluste Yanya echter niet haar routine om zich echt te onderscheiden en dient er zich een nieuwe poging aan in Gent, tevens iets intiemer doordat ze in het kader van ‘Big Next’ in de gemoedelijke De Centrale mag staan. Voor dit concert mogen we drie duotickets weggeven.

31.10 Filter Festival (Trix)

Na een succesvolle eerste editie vorig jaar, richt Trix opnieuw zijn pijlers richting het genre ‘indie’. De concertzaal weet met Thurston Moore, Battles en Why? weer drie kleppers binnen te halen die menig muziekliefhebber doet prikkelen. Daarnaast breidt het indoorfestival genre-gewijs wat uit. Zo bracht Orville Peck met ‘Pony’ dit jaar een zeer onconventioneel americana-album uit terwijl de opzwepende indietronica van Peaking Lights mee de soundtrack mocht verzorgen voor een film voor een surfmerk en Mottron fraaie Franse synthpop brengt. Voor dit festival mogen we twee duotickets weggeven.