Header image

Encore: Dit waren de beste albums van april

door Yannick Verhasselt

Wat zijn de albums die ons het meest zijn bij gebleven afgelopen maand? Deze kun je hieronder terug vinden. Met ‘Encore’ brengen we maandelijks een round-up van de muziek die ons het meest is bij gebleven en absoluut de moeite waard is om te (her)ontdekken. Beeld door Louis Van Keymeulen.

 

Cindy Lee – Diamond jubilee

Kijk, het nieuwe album van Cindy Lee, het dragqueen hypnagogisch popproject van Patrick Flegel, kwam technisch gezien uit op de valreep in maart. Maar we konden niet anders dan iéts schrijven over het fantastische album. Laat je niet vangen, het album klokt af op twee uur en twee minuten – de lengte van Taylor Swifts ‘The tortured poets departement‘. Al speelt de lengte eigenlijk totaal niet in het nadeel van de plaat, integendeel. ‘Diamond jubilee’ ontvouwt zich als een uitgestrekt panorama van een vervormde, onwerkelijke americana-koortsdroom – een droom vol hoop, belofte en ambitie die steevast buiten bereik lijkt te zijn.

Op welke manier je ook naar het album luistert, willekeurig of niet, de ervaring blijft vrijwel hetzelfde. Het album luistert namelijk weg als een soort radio waarbij constant aan de frequentieknop wordt geprutst. Nummers vervagen in en uit elkaar. Alles lijkt ver weg, alsof je nauwelijks een signaal ontvangt. En dan komt er plotseling een gitaar tot bloei of verschijnt er een synthlijn. De stemming verandert, en midden in de fragmentatie is er een sprankje vreugde of hoop dat opflakkert. Onuitsprekelijk en onkenbaar in een waas van nostalgie. (Yannick)

Beluister: YouTube

 

Claire Rousay – sentiment

De experimentele, vaak op sound collage en ambient gerichte producties van Rousay zullen waarschijnlijk nooit verdwijnen. De meer songwriter-gerichte aanpak op dit album werkt wel beter, slaapkamerpop en ambientpop worden zo afgewisseld met field recording- en ambient-getinte tracks. Heerlijk. (Yannick)

Beluister: Apple Music | Bandcamp | Spotify

 

English Teacher – This could be texas

De Britse band English Teacher komt met een debuut op de proppen om ‘u’ tegen te zeggen. Post-punk mag je de band eigenlijk niet benoemen gezien de verscheidenheid binnenin de plaat zo groot is. Aanstekelijk, meeslepend, snedig en toch steeds on point. (Yannick)

[lees hier onze recensie]

Beluister: Apple Music | Bandcamp | Soundcloud | Spotify

 

Lizzy McAlpine – Older

Nadat Lizzy McAlpine een lockdown-sensatie werd op TikTok bracht ze in 2020 haar debuutalbum ‘Give me a minute’ uit. Haar nieuwste album “Older” is een emotionele achtbaan waarin ze door de volwassenheid navigeert. De focus ligt voornamelijk op het intieme van pure instrumenten. In combinatie met haar prachtige stem voelt het album aan als een warme knuffel op een regenachtige avond. Ze toont haar diepgaande groei als artiest en laat ze zien dat ze duidelijk meer is dan een internetfenomeen. (Karel)

[lees hier onze recensie]

Beluister: Apple Music | Spotify

 

Trent Reznor & Atticus Ross – Challengers soundtrack (mixed by Boys Noize)

Trent Reznor en Atticus Ross (die twee van Nine Inch Nails) die samen een soundtrack maken is een beproefd en succesvol recept gebleken. De zaken worden nog interessanter wanneer beide heren de Berlijnse producer Boys Noize (Alexander Ridha) vragen om een remix van één van hun soundtracks te maken. Mét de uitdrukkelijke vraag om niet teveel op safe te spelen. ‘Challengers (Mixed) by Boys Noize’ kwam verrassend genoeg voor de officiële soundtrack uit én zonder dat Ridha de film of trailer had gezien. Verwacht je aan een half uur industriële techno dat zowel beklijvend en bevrijdend klinkt. (Jonas VL)

Beluister: Apple Music | Spotify