Er vallen dit weekend muzikale parels te rapen op Cactusfestival

door Michelle Geerardyn

Ah Cactusfestival. De plaats waar bekerrapende kinderen opgroeien tot gehaaide zakenmensen en 14 tot 60-jarigen gezamenlijk losgaan op wereldmuziek om 13 uur. Het weekend waarin je enkel je zetel in het Minnewaterpark mist om je er compleet thuis te voelen.

We blijven ons verbazen over hoe Cactus Muziekcentrum er ieder jaar weer in slaagt om in dat park overvloedig muzikale parels rond te strooien. Aangezien er maar een podium is, bestaan de enige dilemma’s tussen muziek en nog even blijven stinken in je nest, op wereldreis gaan tussen de eetkramen of filosoferen en bijpraten op ‘de planché’. We geven je alvast een paar momenten mee waarop je best een plekje voor het podium kunt innemen.

Begerenswaardige Belgen
Met Tamino en Het Zesde metaal wordt het festival vrijdag geopend met een blok Belgische trots. Op zaterdag kan je TaxiWars, het jazzproject van dEUS-frontman Tom Barman en Robin Verheyen aan het werk zien en ook Millionaire blijkt in vorm te zijn. De zondag kan je maar best kort, vroeg en pijnlijk afscheid nemen van je bed want de shoegaze en altrock van Newmoon wil je echt niet missen. Later op de dag is er nog chauvinistisch heil te vinden bij Warhaus.

Terechte terugkomers
Er zijn een paar namen die een belletje van herinnering doen rinkelen dit jaar. Zo mogen de Kortrijkzanen van Goose dit jaar het festival afsluiten nadat ze twee jaar geleden de dag redden na het bescheiden rampoptreden van Grace Jones. Jamie Lidell wist eerder Brugge in extase te brengen met een experimentele show maar nu brengt hij The Royal Pharaohs mee in nasleep van zijn jongste plaat.

Verdwaalde vrouwen
Ze zijn zo zeldzaam op deze festivalaffiche dat het lijkt alsof ze er per ongeluk op terecht gekomen zijn. Maar de vrouwen die hun weg naar het idyllische park vinden dit weekend zijn dan wel weer echt de moeite. Zo schijnt Coely in bloedvorm te zijn en vormt Sylvie het onmisbare vrouwelijke aandeel in Warhaus. Op zaterdagmiddag is er Kelsey Lu die een aai over je katerhoofd bezorgd na de eerste dag.

Coely

Zalige zondag
Het beste werd bewaard voor de laatste dag want met Kevin Morby, Local Natives en vooral de postrock sterkhouder Explosions In The Sky slaagt Cactus erin een waanzinnig einde aan het weekend te geven.