Header image

Plonsjes: deze 21 nummers hebben wij op repeat staan

door Michelle Geerardyn

Er komt gigantisch veel muziek uit waarmee je gemakkelijk het wereldrecord gezamenlijk schouders ophalen zou mee kunnen verbreken. Hier brengen we de muziek samen die allerlei enthousiastere reacties teweegbracht. Deze week bezorgen Daan, Jonas, Martijn, Mattias, Michelle, Tobias en Yannick je hun favoriete nieuwe nummers. Onderaan vind je een playlist met alle plonsjes van dit jaar in.

Shelly – Steeeam

Hoe kan een nieuwe lockdown beter beginnen dan met een product uit de lentelockdown? Clairo, Claud en hun vrienden Josh Mehling en Noa Frances Getzug gaven samen vorm aan het nieuwe project Shelly. De eerste twee nummers – ‘Steeeam’ en ‘Natural’ – werden vanuit verschillende plaatsen gemaakt. Wie fan is van Clairo en muziek die niet al te afgekuist is, heeft hier wel iets aan. (Michelle)

Serengeti – Wasps

Serengeti heeft 2020 omarmd en laat zijn productiviteit er niet onder lijden. Na een paar losse singles en ep’s (waaronder ‘Quarantine recordings’) bracht de rapper vorige week ook het album ‘With Greg from Deerhoof’ uit. Atypische accenten met de instrumentenkeuze zorgen voor een fris geluid dat niet meteen gaat vervelen. (Michelle)

Deftones – Knife prty (Purity Ring remix)

Twintig jaar geleden bracht Deftones de klassieker ‘White pony’ uit, waarvan nu de remixplaat ‘Black stallion’ aangekondigd werd met namen als Blanck Mass en Squarepusher op de tracklist. Als voorsmaakje krijgen we Purity Rings herinterpretatie van ‘Knife prty’ te horen, dat in een elektronisch jasje gestoken werd zonder de mysterieuze sfeer van het origineel te verwaarlozen. (Tobias)

Yseult – Bad boy

Af en toe eens goed huilen kan wonderen doen. Of dat nu is om een bad boy, de nieuwe lockdown of uit angst voor wat er woensdag met de wereld gaat gebeuren, aan ‘Bad boy’ heb je een bloedmooie aanvulling voor je huillijst. Inclusief waanzinnig knappe en esthetisch rustgevende bdsm-video. (Michelle)

Busta Rhymes ft. Kendrick Lamar – Look over your shoulder

Kendrick Lamar bleef dit turbulente jaar opvallend stil, en liet zich vooral horen in een geruchtenstorm rond zijn al dan niet vertrek bij label TDE. Rap-veteraan Busta Rhymes kon ‘m echter wel verleiden tot een feature op ‘Look over your shoulder’. Het stemmetje van een jonge Michael Jackson herken je in de sample van Jackson 5-hit ‘I’ll be there’.

Tierra Whack – Dora

Als Tierra Whack muziek en de bijhorende video’s tijdens de hoogdagen van MTV had gemaakt, dan was ze onmogelijk uit de top 10 weg te slaan met haar kunstwerken. ‘Dora’ helpt je door de komende week met onweerstaanbaar optimisme. (Michelle)

Black Country, New Road – Science fair

Een dikke vijf minuten lang houdt dit zevenkoppige gezelschap uit Cambridge ons op het puntje van onze stoel met dissonante gitaren en jazzy uitspattingen, om ons in de laatste minuut volledig omver te blazen met een haast Godspeed You Black Emperor-achtige crescendo. Uitkijken naar de debuutplaat die in februari verschijnt. (Martijn)

Kamixlo – Azucar

Alle al dan niet covid-gerelateerde zorgen, stress, onzekerheid, angst, depressie, of wat dan ook versterken, maar het tegelijk dansbaar en opzwepend houden? Laat het maar aan Kamixlo over om je een catharsismoment te voorzien. (Daan)

Mogwai – Dry fantasy

Goed nieuws voor de fans van Mogwai die zitten te wachten op een nieuw album én van flauwe woordgrappen houden: er komt schot in de zaak! Geen natte droom, maar een droge fantasie. Hoe dan ook: genieten. (Jonas VDA)

Empress Of & Amber Mark – You’ve got to feel

Aardig streepje kritiek op het kapitalistisch systeem. (Michelle)

Food House – 8 now

Met ‘8 now’ bracht Food House de leukste hyperpop-ongein van de week, met dan aan lyrics als “Used to fantasize about being or kissing Skrillex” en een loeiharde outro. (Tobias)

Khruangbin – Summer madness

Het moest er eens van komen. Na de steevast enthousiast onthaalde live noten van Kool & The Gangs ‘Summer madness’ maken de Texanen een volwaardige cover. Die komt ook terecht op hun eigen Late Night Tales – compilatie. (Michelle)

Jennylee – Some things last a long time

Fans van Warpaint kregen vorige week behoorlijk wat olie over hun anticipatievuur heen. Bassiste Jennylee bracht haar tweede cover uit die eigenlijk voor Record Store Day bedoeld was. Ook Daniel Johnsons pijnlijk mooie ‘Some things last a long time’ krijgt een bevreemdende herwerking die blijft hangen. (Michelle)

Carly Rae Jepsen – It’s not Christmas till somebody cries

Ik heb echt een bloedhekel aan kerstliedjes, maar laat het aan Carly Rae Jepsen over om me die pretentie even schaamteloos aan de kant te doen schuiven. (Tobias)

Rakky Ripper – Coyote

Rakky Rippers debuutalbum ‘Neptune diamond’ stond vol met fluoroze popsnoepjes, maar op nieuwe single ‘Coyote’ lijkt daar niets van over te schieten. In de plek krijgen we een metalige banger die beter zou klinken in de SM-club dan in de snoepwinkel. (Tobias)

Kevin Morby – US mail

Nog geen twee weken na de release van ‘Sundowner’ komt Kevin Morby alweer met een nieuw nummer. Op ‘US mail’ gaat Morby verder op het elan van zijn pas uitgebrachte album, zonder aan kwaliteit in te boeten. Vragen voor de artiest? Schrijf ze op een gele briefkaart en doe ze op de post bij de US mail. (Jonas VDA)

Frond – Every particle 

De eerste helft van ‘Every particle’ lijkt niet meteen bijzonder, maar halverwege verandert de track van rondzwevende ambient naar een concrete vorm, die niet mis had gestaan op de soundtrack van Blade Runner 2049. (Daan)

Bladee & Mechatok – Drama 

De veelzijdigheid van Bladee’s rapstijl wordt het best aangetoond door de manier waarop de rapper, die op ‘Drama’ niet veel anders dan gewoonlijk doet, hier een heel luchtig en vrolijk geluid neerzet. Grootste verantwoordelijke daarvoor is dan ook Mechatok, die een simpele maar interessante hiphopbeat aflevert. (Daan)

Meetsysteem – Het zwarte gat (ft. Ray Fuego)

Na een opvallend zachte single met Gotu Jim zoekt synthesizer-songwriter Meetsysteem het opnieuw in de hiphoprichting. Ray Fuego steelt de show met zijn heel snelle rhymes, die de doortikkende drummachine makkelijk de baas blijven. (Daan)

Perila – mad sh

Krakende noise, bass-y drones, een licht intellectuele opvatting van dub en een niet aan te ontkomen dreiging. Jup, het is lockdown 2.0 (Daan)

Dua Lipa & Angèle – Fever
Donkere en korter durende dagen gaan normaliter ook gepaard met herfstklachten en andere opstootjes. Het opzwepende nummer krijgt in coronatijden met een refrein dat “I’ve got a fever / can you check?” luidt dan wel een dubbele betekenis. Dua Lipa zingt enkele noten hoger dan we van haar gewend zijn maar past daarmee perfect bij de zachte stem van Angèle. (Yannick)