Plonsjes: negen nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Soms vinden we tien een saai getal en doen we het met negen. Deze week is zo’n week. De selectie komt deze week van vaste Plonsjes-zoekers Pascal en Zeno. Onderaan vind je een Spotifyplaylist met daarin alle Plonsjes van dit jaar.

Helena Hauff – Qualm / No qualms

Helena Hauff liet deze twee singles horen uit haar nieuwe plaat. ‘Qualms’ en ‘No qualms’ zijn één sequentie opgesplitst in twee delen. De beatloze synthmeditatie van ‘Qualm’ wordt door een effectenmangel gehaald die het in de schoot werpt van de harde, verwrongen drums van ‘No qualms’, waarin de hypnotiserende melodie een passend puzzelstukje vormt. De nieuwe lp heet ‘Qualms’ en komt in augustus uit via Ninja Tune. (Pascal)

Kamasi Washington – Street fighter mas

Eerlijk? Wat ons betreft kon deze lijst volgepropt worden met de transcendente kwaliteitsjazz die Kamasi Washington tentoon spreidt op ‘Heaven and earth’. Als we echter één track willen uitlichten, laat het dan deze zijn, omdat we jullie de clip bij Street fighter mas niet willen ontnemen. Op een eindeloos groovend drumtapijt passeren de eindeloos hypnotizerende blazersolo’s, terwijl Kamasi in een klassevolle badjas de ene gamereferentie na de andere laat passeren voor onze ogen. (Zeno)

Varg – Rush/Tinder

Black metal-gone-electronicabricoleur Varg producete een groot deel van zijn nieuwe plaat ‘Crush’ (de vijfde uit zijn ‘Nordic flora’-serie voor Posh Isolation) op zijn smartphone en tablet. Dit nummer maakte hij op zijn iPad op de trein van Sint-Petersburg naar Helsinki. Met de melancholische waas, afstandelijkheid en warmte van ‘Rush/Tinder’ levert de producer een gedroomde soundtrack af om tijdens zo’n treinrit uit het raam te staren en weg te dromen. (Pascal)

Teyana Taylor – Issues/Hold on

Het vijfde en laatste album dat ineen gepuzzeld werd tijdens Kanye Wests studiosessies in Wyoming is er een van r&b zangeres Teyana Taylor, toch de minst bekende naam nadat we Pusha T, Kid Cudi en Nas kregen. Maar als we na de eerste luisterbeurten een veel te vroeg verdict mogen leveren: we zien het zomaar ons favoriete album uit de sessies worden. En als we toch bezig zijn, kunnen we al veel te vroeg een favoriet nummer selecteren: ‘Issues/Hold on’ is een minuscuul samen gepuzzelde soulproductie waarop Teyana Taylor toont dat ze zomaar de evenknie van SZA is. (Zeno)

Gazelle Twin – Hobby horse
Vier jaar na ‘Unflesh’ keert Elizabeth Bernholz in september terug met haar nieuwe plaat ‘Pastoral’. ‘Hobby horse’ is de eerste single daaruit, waar Gazelle Twin haar stokpaardje nog maar eens onderstreept: bezwerende tracks maken met minimale elementen. Een verwrongen mantra wordt aangekleed met drukke bliepjes, synths, agressieve kicks en zweepslagen om je in check te houden. (Pascal)

Ariana Grande – The light is coming ft. Nicki Minaj

Na de eerste halve minuut was het al duidelijk, ‘The light is coming’ is geproducet door de nog steeds omnipresente Pharrell Williams. De droge hiphop beat schakelt echter al snel naar dubbele snelheid en als Ariana Grande het gaspedaal indrukt, zorgt ze ervoor dat onze bagage aan vooroordelen de koffer uitvliegt. ‘The light is coming’ is een uiterst sterk staaltje bochtenwerk dat niet vergeet om ook een popsingle te zijn. (Zeno)

Toxe – Perfect 2

Met haar releases bij Staycore en Halcyon Veil heeft Tove Agelii al een stevige reputatie opgebouwd op het vlak van innovatieve electronica. Nu heeft de Zweedse producer met ‘Blinks’ haar eerste release op PAN te pakken. Daar staat naast drie andere tracks (check zeker de lead single ‘Big Age’!) ook ‘Perfect 2’ te pronken. In het nummer springen hyperactieve melodieën en stemmetjes rusteloos door elkaar heen, begeleid door een krachtig, urgent ritme. (Pascal)

Still Corners – Black lagoon

Hoewel het duo na drie albums nog steeds chronisch wordt onderschat, mag je ondertussen van één iets zeker zijn: Still Corners staat altijd garant voor kwaliteitsvolle en elegante droompop. Dat is met deze ‘Black lagoon’ – eerste single uit nieuw album ‘Slow air’ – niet anders. De zwijmelende zang van Tessa Murray toont zich bovenop de gitaar- en synthlagen als vanouds innemend. (Pascal)

UM! – ENELIX feat. Jazz, Le77, Zwangere Guy

Tfoeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee (Zeno)