Plonsjes: tien nummers die wij momenteel op repeat hebben staan

door Zeno Van Moerkerke

Het is zover. De Vlaamse man staat wederom in zijn marcel van Jupiler, of liever Belgium, de barbecue op te poken. Waarschijnlijk doet hij dat op de nieuwe van The Vaccines of Eels, maar als het een doorwinterde Indiestyle-lezer betreft, kan hij zijn ribbetjes aan het draaien zijn op de fantastische nieuwe van Amen Dunes of Teen Creeps. Hoe je het ook draait of keert, je hoeft geen vleesetend stereotiep te zijn om te genieten van onze plonsjes, er is voor ieder wat lekkers. Onderaan vind je een handige Spotify-playlist met alle plonsjes van het jaar tot nog toe in. De selectie van deze week komt van Zeno, Michelle, Mattias en Pascal.

Beach House – Dark spring

‘Dark spring’ op de eerste zonnige lentedagen, licht en duisternis, zwart en wit: de tegenstelling waarop Beach House gestoeld is. We denken aan het beste van Girls in Hawaii als ze zin hebben in shoegaze, of Cocteau Twins getransplanteerd naar 2018. Wij kijken single na single meer uit naar hun aankomende nieuwe album ‘7’. (Zeno)

John Maus – Episode

Als je naar deze John Maus luistert en weet dat hij samen met Ariel Pink achter de banken zat op California Institute of the Arts, dan houdt dat steek. Ik gok dat Johns masterproef ging over de invloed van Ian Curtis en Dave Gahan op de muziekwereld. (Michelle)

Middle Kids – On my knees

Je wil de indierock-hoogdagen van de nillies herbeleven en meeschreeuwen met grootse indie-anthems maar vindt tickets voor de ‘Silent alarm’-tournee van Bloc Party te duur en de playlists van generische indiefeestjes te eentonig? Middle Kids, alsjeblieft. (Mattias)

LeoKarlo – My angel

NON Worldwide viert dit jaar haar driejarig bestaan, drie jaar dat het afrocentrische label zich zonder schroom een van de boeiendste collectieven binnen de experimentele electronica-scene mag noemen. Om dat te vieren brengt het label over één maand tijd drie compilaties uit. Naast muziek van Nkisi, Organ Tapes en Chino Amobi huist op deel twee ook dit zoete, springerige liedje van Congolees-Angolese producer LeoKarlo, goed voor een dansvloer-euforie van net iets meer dan twee minuten. (Pascal)

Drake – Nice for what

Wij staan intussen in onze vriendenkring al welbekend als Drake-apologeet. ‘If you’re reading this, it’s too late’? Fantastische, melancholische mixtape. ‘Hotline bling’? Eén van de beste pophits van dit decennium. ‘One dance’? Heerlijk dansen op kale beats. Net toen we dachten dat het vet er stilaan af was na het zootje van ‘Views‘ en het teleurstellende maar o zo populaire ‘God’s plan’, komt Drake op de proppen met ‘Nice for what’. Ideaal voor de eerste zonnestralen met zijn sample van Lauryn Hill, zomerse bounce beat en energieke Drake. (Zeno)

Makeness – Our embrace (Mattias)

Soulwax, Caribou en Digitalism zitten samen in een café… De clou is Makeness. (Mattias)

Buzzy Lee – No her

Sasha Spielberg volgt niet in de voetstappen van haar vader, maar spijkert al even aan een muzikale carrière. Eerder had ze samen met haar broer een band Wardell, en vormde ze met Nicolas Jaar het duo Just Friends. Jaar heeft nu Sasha’s eerste ep onder haar nieuwe moniker Buzzy Lee geproducet. Met het lo-fi popliedje ‘Coolhand’ loste ze even geleden een eerste single daaruit. ‘No her’ bevindt zich met ingetogen, dromerige productie en dito zang daarentegen meer in de wolken. (Pascal)

Unknown Mortal Orchestra – Hunnybee

In onze dromen wordt ‘Hunnybee’ voor Unknown Mortal Orchestra wat ‘The less I know the better‘ vorig jaar werd voor Tame Impala: een welverdiende, maar toch ook onverwachte doorbraak bij het grote publiek. Opperbeste psychedelische discofunk om in de auto bij te vingerknippen en op straat te huppelen, ‘Hunnybee’ heeft alles om deze zomer alomtegenwoordig te zijn. (Zeno)

A$AP Rocky – A$AP forever ft. Moby

Meestal gaat het mis wanneer wereldhits herwerkt worden door er wat rap overheen te gooien. ‘Bittersweet symphony’ werd meermaals slaapverwekkend gebruikt, niet enkel door Jay Z, maar ook door A$AP Rocky. ‘Kashmir’ van Led Zeppelin werd van nog meer bombast voorzien door Puff Daddy, of er was Lupe Fiasco die met het Belgische Daydream aan de slag ging. Stuk voor stuk grote hits, maar wij kunnen ons niet ontdoen van het gevoel dat ze gratuite bloedzuigen op het origineel. Op ‘A$AP forever’ wordt Moby’s prachtnummer ‘Porcelain’ prominent gesampled, meer nog, aan de helft wórdt ‘A$AP forever’ gewoon ‘Porcelain’. Daarvoor heeft A$AP Rocky echter al zijn volledige song neergelegd op een lome, ideale herwerking, waardoor het meer hommage dan schaamteloze kopie wordt. Maar wij kunnen ons vergissen natuurlijk. (Zeno)

Rival Consoles – Unfolding

Hoe hard wij soms ook ons best doen, soms zijn we er gewoon te laat bij. Vorige maand kwam de jaarlijkse compilatie van neo-klassiek label Erased Tapes uit, en naar goede gewoonte staat deze weer vol met eigenwijze pareltjes van onder andere Nils Frahm, Ólafur Arnalds en Peter Broderick. Hoogtepunt is echter het trage, polyrithmische techno-epos van synthesizermagiër Rival Consoles. ‘Unfolding’ broeit, stampt en breekt alle richtingen uit. (Zeno)


Onze playlist: