Première: Elias betovert en bezweert op het weemoedige ‘South’

door Yannick Verhasselt

De Gentse jazz-scène is een talentvol, hardwerkend groepje muzikanten. Elias Devoldere verzorgt de drums bij talloze bands en zijprojecten. Van Nordmann, Sumi, John Ghost tot Hypochristmutreefuzz, Suwi en Hast. Wat waarschijnlijk nog indrukwekkender is dat al die namen recent nog nieuw werk hebben uitgebracht of juist gepland hebben. Zo brengt Suwi, bestaande uit Elias, Cyriel Vandenabeele en Mattias Geernaert, dit najaar nieuwe muziek uit. Toch besloot Devoldere solo ook eens muziek uit te brengen. “Bij Nordmann help ik mee nummers schrijven. Daarnaast werd ik  gevraagd om voor enkele hedendaagse dansvoorstellingen muziek te schrijven. Met een aantal van die nummers ben ik aan het werk gegaan, geëxperimenteerd, nieuwe klanken uitgeprobeerd.” Die nummers heeft hij zich gaandeweg zichzelf gemaakt en uitgewerkt tot een samenhangend geheel.

Verder vertelt hij dat ‘South’ het allereerste nummer is dat hij heeft geschreven. Het nummer is intussen zo’n vijf jaar oud. “Het nummer was eigenlijk geschreven met veel meer gitaren in gedachten. Luca Fauzia, die mee hielp co-producen, had een enorme invloed op het nummer. Hij heeft daar een betere versie van gemaakt. Meer synths aan toegevoegd, gitaren wat meer weggelaten zodat het allemaal iets frisser zou klinken.” Daarnaast riep hij zoals bij Nordmann’s laatste album ‘In velvet’ weer de hulp in van de mixkunsten van Jasper Maekelberg. “Ik wilde de ep eerst zélf mixen, maar uiteindelijk was het gemakkelijker omdat uit handen te geven aan Jasper. Een ander oor doet zo veel meer en hij is ook iemand die ik zot vertrouw. Hij kan drums heel goed doen klinken en begrijpt precies, zelfs wanneer ik het niet zo goed kan uitleggen, wat ik bedoel.”

De ep ‘Kaiku’ verschijnt na de zomer via Unday Records. Voor zijn eerste solo-optreden laat hij zich omringen door enkele collega-vrienden. “Ik vind het belangrijk om me op mijn gemak te voelen.” Elias speelt op 28 juni in het kader van Inuit in Bar Bleu in Leuven, tickets en info.