Punch, Brothers, Punch: 16.11 – de tien beste nummers van de voorbije week

door Thomas Konings

Mark Twain had af en toe last van een oorwurm. Eén daarvan was zo hardnekkig dat hij er zijn kortverhaal ‘Punch, Brothers, Punch!’ over schreef. Pas nadat hij iemand anders met de melodie aanstak, kon hij zich terug toeleggen op zijn literaire carrière.

Ook Indiestyle deelt weleens de zorgen van Twain. Elke week laten we je kennismaken met nieuwe songs uit onze virtuele platenbakken die onze concentratie wegrukten van de soep op het vuur en die lonkende deadline. Hoog tijd dus om andere muziekliefhebbers met de last van deze vliegensvlug besmettelijke deuntjes op te zadelen.

Molly Nillson – Wrong boy

Als het om Zweedse pop gaat, is die meestal wat afgelikter dan wat Molly Nillson gewoonlijk uitbraakt. Geef ons dan maar het gerammel van Stockholm underground princess Molly. ‘Wrong boy’ klinkt weer heerlijk DIY, apathisch gezongen en 80’s geïnspireerd. Houden zo. kthx. (TD)

Years & Years – Memo

Toen we ons lijstje met de beste nummers van van de zomer samenstelden en alle keuzes van de Indiestyle-redactieleden naast elkaar legden, kwam Years & Years drie keer terug. Waar ‘Take shelter’ – een van dé zomernummers bij uitstek – opgewekt en dansbaar is, klinkt ‘Memo’, hun nieuwste nummer, meer downtempo en introvert. Terwijl de stem van Olly Alexander nog steeds even mooi klinkt als op eerder werk, horen we nu ook een nieuw facet in zijn muziek: melancholie. (RC)

Stranger Cat – Sirens

Heb jij af en toe heimwee naar een jaar of vijf geleden, toen zowat elke hippe band uit Brooklyn kwam? Haal dan nu diep adem en krijs je longen uit je lijf van vreugde, want Stranger Cat is een duo dat opereert vanuit dit deel van New York, en net een eerste 7” uit heeft via Joyful Noise. Wij zijn alvast heel hard te spreken over het resultaat, wat ons betreft mag ‘Sirens’ de voorbode zijn van nog een hele hoop singles, ep’s en albums. (BS)

KLSLWSK – Fully

Ook deze week mocht een streepje suikerige PC Music-pop niet ontbreken en alweer komt die uit het kamp van Manicure Records. Hoewel lilangelboi z’n ‘Style’ al erg kon bekoren, vielen we toch vooral in zwijm voor ‘Fully’ van KLSLWSK. In wat overduidelijk ‘s mans beste song tot op heden is, speelt de producer met tempoversnellingen, flirt Kyle Slawski met vrolijk gedreun ergens tussen Hudson Mohawke en DJ Paypal en heerst het soort uitzinnige sfeer waar menig dansvloer door gevuld raakt. (TK)

E.m.m.a. – Light years

Wat kan ik over ‘Light years’ van E.m.m.a. zeggen? Wel, dat het alweer even geleden is dat ik van vrienden meer negatieve commentaar over een nummer hoorde. Laat je dat vooral aanmoedigen om de song te beluisteren: de kritiek legt de experimentele kant van dit pareltje bloot en fijnproevers als we zijn, kunnen we een uitdagende luisterbeurt wel smaken. De producer versmelt hier een duizendtal verschillende stijlen tot een intens en adembenemend geheel, waarmee je een fijne platonische relatie kan ontwikkelen. (TK)

Palmistry – Steal a x (ft. Jassy Grez)

Enkel voor deze plezierige rubriek durf ik een keuze maken tussen de verschillende nummers op de nieuwe mixtape van Palmistry; eigenlijk moet je hem in zijn geheel beluisteren, aangezien alle songs van een bijzonder hoog niveau zijn. Nu goed, ‘Steal a x’ is de perfecte manier om in de Ascénsion Collection te rollen, het nummer is dankzij een vrolijk stuiterende productie en de prachtige zang van Jassy Grez het meest heldere stukje tussen alle eigenzinnige en vaak emotionele dancehall. (TK)

Fantastic Fantastic – The night

Ik schreef er deze week al over in mijn discovery, maar wil het toch nog eens benadrukken: Fantastic Fantastic is fantastisch. Hun nieuwe nummer ‘The night’ staat al een hele week op repeat in mijn hoofd, mede door de funky zanglijnen die werden gecombineerd met fonkelende synths. De glimlach op m’n gezicht – veroorzaakt door dit formidabele staaltje muziek – zie je de komende dagen niet snel verdwijnen. (RC)

Shivum Sharma – Taboo nightlights

Shivum Sharma maakt prachtige popliedjes voor dromers, dat bewijst hij opnieuw met het uitzonderlijke ‘Taboo nightlights’. Zijn speciale stem is een eerste troef: soms lijkt ze lispelend, maar dat geeft enkel meer karakter aan een song als deze. Verder doet de opbouw denken aan het beste van FKA twigs: als luisteraar snak je steeds naar de volgende seconde van het nummer. Toch heerst ook een ontspannend effect dankzij een hemelse sound en ijle echo’s. Wondermooi! (TK)

Sunless 97 – Pure4Sure

Twee jaar geleden maakte Sunless 97 met ‘Body weather’ het nummer van mijn zomer, nu keert het trio met een gelijkaardig uitbundig kleinood terug. Het lijkt alsof ze nooit zijn weg geweest met die exotische sound, vreemde kronkels en klein klinkende maar groots aankomende euforie. ‘Pure4Sure’ lijkt iets van Balkanmuziek te hebben en dat maakt het zo eigenaardig en fantastisch tegelijk. Mijn complimenten ook aan Rinse, het radiostation slash label dat met elke release weer verrast. (TK)

School ‘94 – Like you

Niet alleen Rinse is zo sterk bezig, ook Cascine reigt de pareltjes aan mekaar. Hun laatste signees Yumi Zouma, et aliae en dit School ‘94 bewezen het afgelopen jaar al fantastische dingen in huis te hebben, de laatstgenoemde band imponeerde deze week nog moeiteloos met het dreampopanthem ‘Like you’. Na het nummer één keer gehoord te hebben, klinkt het bij een tweede, derde en twintigste keer alsof een oude bekende je hart in vuur en vlam komt zetten. Van dit Zweedse viertal hebben we duidelijk het laatste nog niet gehoord. (TK)