Release Radar 10/01: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Alexandra Savior – The archer

Slaagt Alexandra Savior erin om het juk van Alex Turner van haar schouders te werpen op ‘The archer’? Begrijp ons niet verkeerd: ‘Belladonna of sadness’ was een meer dan aangenaam debuut. Zet echter de crooner van de Arctic Monkeys-frontman op de zanglijn, en niemand had het verschil gehoord tussen een nieuw soloproject van britpops meest geliefde gelkop en de eerste worp van de blonde Amerikaanse uit Portland. Met een nieuw label en zónder Turner achter de knoppen, klonken de eerste singles alvast iets frisser – al is van een grote stijlbreuk geen sprake. Benieuwd hoe scherp Alexandra’s vizier staat afgesteld op het langverwachte – ‘Belladonna of sadness’ dateert al van 2017 – ‘The archer’. (Nina)

Beach Slang – The deadbeat bang of heartbreak city

Samenwerken met je idolen – iedereen droomt er wel eens van, en zo ook Beach Slang. Ze staan erom bekend regelmatig songs van The Replacements in hun setlists te verwerken, maar met op hun nieuwste album wordt de droom van deze punkband uit Philadelphia werkelijkheid : Tommy Stinson van The Replacement heeft namelijk de bas ingespeeld op de ‘The deadbeat bang of heartbreak city’. Een plaat voor wie het weekend stevig wil inzetten. (Martijn)

The Big Moon – Walking like we do

De tweede plaat van deze vier Londense vrouwen pikt de draad verder op waar het debuut ophield, met stevige pop/rock-songs en een geringe synth-inslag. Met hun debuutplaat wisten ze alvast een Mercury Prize nominatie in de wacht te slepen. We zijn benieuwd wat ‘Walking like we do’ teweeg zal brengen. (Martijn)

Field Music – Making a new world

Met het maar liefst 19 tracks tellende  ‘Making a new world’ waagt Field Music zich aan een gevarieerd conceptalbum over de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Het is alweer de zevende plaat van deze eigenzinnige arty rockers, die inmiddels al meer dan 15 jaar meegaan. (Martijn)

Georgia – Seeking thrills

Ze werd onlangs nog door ons getipt als een van de artiesten om in de gaten te houden in 2020, en vandaag kom je te weten komen of de Londense Georgia die belofte kan waarmaken. Afgaande op de sterke synthpop-singles die de afgelopen maanden verschenen, komt dat zeker in orde. (Martijn)

LYENN – Adrift

Hij speelt bas in onder meer Dans Dans en The Mark Lanegan band, maar ook solo brengt de Brusselaar Frederic Lyenn Jacques het er goed vanaf. ‘Adrift’ is z’n derde plaat, die hij voor de gelegenheid opnam in het tot de verbeelding sprekende IJsland, waar hij zich liet omringen door internationale musici. (Martijn)

Mick Jenkins – The circus

The Windy City, oftewel Chicago, zendt opnieuw een van zijn vele zonen uit. Deze keer is het Mick Jenkins die een projectje dropt. De rapper zit nu al een goeie acht jaar in de rapgame, en brak in 2015 definitief door met ‘Wave(s)’. Na zijn twee jaar geleden verschenen ‘Pieces of a man’ is er nu de ep ‘The circus’. Zeven nummers telt het ding en daarop wordt Jenkins bijgestaan door ondermeer Earthgang en Black Milk. De vooruitgestuurde single ‘Carefree’ laat alvast een breezy jazzy Jenkins horen. Kwestie van de belofte van de titel in de lossen. Wij zijn rap het liefst in het genre van Anderson .Paak heeft en al eens Chance The Rapper oplegt, is hier aan het goeie adres. (Bert)