Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.
Charli XCX – How I’m feeling now
Een volledig nieuw album. From scratch. In een maand. Een opdracht waarover gezegd kan worden dat ze onmogelijk is. Maar Charli XCX zou Charli XCX niet zijn als ze niet al vijftien stappen vooruit was op de rest als het aankomt op het maken van muziek. Ze bewees in het verleden met haar mixtapes ‘Number 1 angel‘ en ‘POP2’ en haar recentste plaat ‘Charli‘ haar status als popfuturist. Of ze die status ook op haar nieuwste, ‘How I’m feeling now’, kan waarmaken, is nog maar de vraag. Wat we tot nu toe hoorden, stelde ons voorlopig al gerust. (Simon)
Compact Disk Dummies – Neon fever dream
Vanaf vandaag kan je jezelf in Compact Disk Dummies’ koortsdroom werpen. ‘Neon Fever Dream’ is de tweede langspeler van de West-Vlaamse broers Lennert en Janus Coorevits, na ‘Silver souls’ uit 2016. Futurisme, drugs en geld zijn enkele van de onderwerpen die je op ‘Neon Fever Dream’ ziet de revue passeren, maar de synths en sounds die de Dummies produceren knipogen naar het verleden. Soms ingetogen, vaak dansbaar, maar onmiskenbaar Compact Disk Dummies. (Jonas VDA)
Conway The Machine & Big Ghost LTD – No one mourns the wicked
Griselda aan de top dit jaar. Nadat Conway The Machine eerder dit jaar al de fel gesmaakte ep ‘Lulu’ dropte (met beats van The Alchemist), Westside Gunn ‘Pray for Paris’ op ons losliet, is het nu weer de beurt aan Conway The Machine. De rapper uit Buffalo, New York, blijft zo het ijzer smeden terwijl het gloeiend heet is, want we zitten vooral te wachten op zijn debuutalbum voor Shady Records, ergens later dit jaar. Dit is ‘slechts’ een tussendoortje, echter wel eentje met zijn maatje en longtime friend Big Ghost LTD. Zwangere Guy rapte het al op ‘Grijze zone’, maar vandaag is het voor ons allen weer zo ver: we pompen Conway The Machine. (Bert)
Future – High off life
Project nummer 28 in pakweg tien jaar. Je leest het goed. Future is overal geweest het laatste decennium en nog het meest van al in je oor. De rapper/werkpaard uit Atlanta, Georgia, is met ‘High off life’ toen aan de opvolger van zijn matig onthaalde ‘The Wizrd’ van vorig jaar. Krijgen we wederom een Future in topvorm, of zakt hij verder weg in het moeras van zijn eigen kunstjes? Zo goed als ‘DS2’ zal het waarschijnlijk nooit meer worden, als is de tracklist toch veelbelovend: Travis Scott, Young Thug en Meek Mill vinden we daar terug en ook de hitsingle ‘Life is good’ met Drake heeft de tracklist gehaald. Als kers op de taart is ook DJ Esco (the coolest DJ in the world) terug van de partij en dat doet ons watertanden bij de gedachte aan hun vorige projecten. (Bert)
Hanni El Khatib – Flight
Probeer Hanni El Khatib maar eens vast te pinnen op een genre. Ook op z’n vijfde album stalt deze muzikale duizendpoot weer een resem aan stijlen uit. Niet bekommerd om het feit of hij de songs al dan niet live zou kunnen reproduceren, is ‘Flight’ met z’n vele samples een overduidelijk studio-product dat het ene moment de pan uit groovet en je het andere moment achterlaat in een psychedelische waas. (Martijn)
Heisa – Joni
Onvoorstelbaar eigenlijk dat er in dit land dat slechts een zakdoek groot is zo veel goede bands rondlopen. Vanuit Limburg krijgen we daar nu ook Heisa bij. Een vlag die zeker de lading dekt voor deze noiserockband die moeiteloos ritmes, stiltes en melodieën in elkaar laat overvloeien. In de single ‘Keep it’ wisselen liefelijke melodieën zich af met donderende gitaren en de snijdende schreeuw van de zanger om samen ten onder te gaan in een maalstroom van geluid. (Frederik L)
Jess Williamson – Sorceress
De Texaanse Jess Williamson is al aan haar vierde plaat toe en de ambities van de singer-songwriter lijken bij elke nieuwe uitgave toe te nemen. Met ‘Sorceress’ waagt ze zich aan de sprong naar nieuwe stijlen zonder haar roots te verloochenen. Op de recent verschenen nieuwe single ‘Infinite scroll’ voorspelde Williamson onbewust de toekomst. Ze portretteert een personage dat aan de wereld probeert te ontsnappen. Iets wat in deze tijden allicht wel door ieders individuele geest is gegaan. (Jens)
Kaitlyn Aurelia Smith – The mosaic of transformation
Met ‘The mosaic of transformation’ wil de Amerikaanse componiste Kaitlyn Aurelia Smith vooral haar appreciatie voor elektriciteit uiten. Het resultaat is een warme plaat vol harmonieuze synthesizers – golven die ongetwijfeld tot haar beste werk behoort, met een dikke knipoog naar kankyo ongaku. Eentje voor de elektronica-fijnproever. (Martijn)
Moses Sumney – Græ pt.2
Op deel één van ‘Græ’, het nieuwe dubbelalbum van Moses Sumney, trok de Amerikaanse songwriter alle registers open. Hij leerde ons overigens dat hokjesdenken niet meer thuishoort anno 2020. Het vervolg ‘Græ (part 2)’ is intiemer en leunt eerder aan bij zijn debuutalbum uit 2017. Het totaalplaatje is nu compleet en telt maar liefst twintig nummers.
Perfume Genius – Set my heart on fire immediately
Jaren geleden gooide Mike Hadreas al eens een volledig album vol 50’s-geïnspireerde crooners weg, omdat het niet juist aanvoelde. Op zijn vijfde worp ‘Set my heart on fire immediately’ grijpt Hadreas alsnog terug naar die ‘oer-Amerikaanse invloeden’ om het traditionele idee van mannelijkheid te lijf te gaan. De eerste kritieken zijn laaiend enthousiast. (Max)
Polo G – The goat
Aan vertrouwen geen gebrek bij Polo G, die zijn nieuw album The goat’ noemt, oftewel, the greatest of all time. Misschien niet eens zo overdreven, tenminste toch in de Brooklyn drill scene, waar hij samen met de betreurde Pop Smoke het uithangbord is. Wie het in Keulen hoort donderen start misschien best met zijn vorige album, ‘Die a legend’, ook al een titel die weinig aan de verbeelding overliet. Alleszins, dit is het album van de bevestiging voor Polo G. Na de doorbraak vorig jaar test hij nu zijn levensvatbaarheid als een rapper die we niet op de hoop inwisselbare en middelmatige ‘lil’s’ gaan gooien. De single ‘DND’ doet ons alvast op het beste hopen. (Bert)
Renton Jules – A little souvenir
Dit viertal uit Antwerpen brengt vandaag z’n langspeeldebuut uit. ‘A little souvenir’ – opgenomen door bandlid Jussi de Nys – staat vol met beheerste indiepop die volgens de perstekst doet denken aan grootheden als Wilco en Andy Shauf, maar oordeel vooral zelf. (Martijn)
Sohnarr – Coral dusk
Na veertien jaar Balthazar besloot Patricia Vanneste om uit de groep te stappen en aan een soloproject te beginnen. Tijdens een trektocht door de Scandinavische natuur met enkel een viool, een microfoon en een laptop in haar rugzak werd Sonharr geboren. Ze kwam naar huis met het album Coral Dusk. Het nummer ‘Radar’ past niet alleen perfect bij deze rubriek, het vat ook zeer accuraat het simplistische maar gelaagde album samen. (Pieter D)
Yung Lean – Starz
Yung Lean was ooit dat kereltje in een knullig vissershoedje, maar sindsdien is er veel veranderd. Per album lijkt zijn melancholische hiphop volwassener te worden, en die evolutie bereikt voorlopig een hoogtepunt op ‘Starz’. De Zweed experimenteer lustig met nieuwe stijlen, waaronder trance en singer-songwriter, zonder de kern van waar hij en zijn sadboys voor staan uit het oog te verliezen. Lees onze volledige bespreking hier. (Tobias)