Release Radar 17/01: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de nieuwe albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Algiers – There is no year

Met hun derde langspeler, ‘There is no year’, hitst Algiers de kritische massa verder op. Ook deze keer moeten we op niet teveel vrijblijvendheid rekenen. Meer introspectie en een zoektocht naar een breder sonisch pallet leveren een plaat af die meteen meesleept maar zijn geheimen niet even snel prijsgeeft. Ze banen zichzelf een weg doorheen de uithoeken van de postpunk en de grauwe kant van r&b, terwijl zanger Franklin James Fisher dieper in zijn eigen ziel graaft. ‘There is no year’ bevat het potentieel om een stevige emotionele voetafdruk na te laten. (Jonas) Lees hier de uitgebreide recensie.

Alice Boman – Dream on

Na enkele ep’s te hebben uitgebracht in 2013 en 2014, vond de Zweede singer/songwriter Alice Boman het eindelijk tijd voor een debuutalbum. Ze trok hiervoor speciaal naar het platteland om het album te schrijven en ze werkte samen met producer Patrik Berger, die onder meer al muziek van Charli XCX en Robyn voor z’n rekening nam. Het resultaat is echter geen pop-album, maar een fraaie verzameling aan droevige, folky dreampop-nummers. (Martijn)

And You Will Know Us By The Trail Of Dead – X: The Godless Void and Other Stories

In de categorie “oude bekenden” verschijnt vandaag ‘X: The godless void and other stories’, het tiende album van …And You Will Know Us By The Trail Of Dead. Het Texaanse post-rockkwartet rond Conrad Keely en Jason Reece blaast warm en koud door het album zowel uitgesponnen als beknopt te noemen, en even conservatief als vooruitstrevend. Voor een minder wispelturige bespreking kan je dit weekend als vanouds op Indiestyle rekenen. (Koenraad)

Bombay Bicycle Club – Everything else has gone wrong

Wanneer het even niet mee zit, luister je volgens frontman Jack Steadman het best naar muziek, want ‘Everything else has gone wrong’. Laat dat het startpunt zijn van de vijfde lang- en onverwachte plaat van Bombay Bicycle Club. Sinds 2016 gingen de leden even hun eigen weg met soloprojecten of waarom niet, het halen van een bachelordiploma in oorlogswetenschappen. Op de nieuwe plaat horen we onverslijtbaar Bombaymateriaal rinkelen, maar is de machine duidelijk nog niet helemaal opgewarmd. (Gertie) Lees hier de uitgebreide recensie.

 

Deserta – Black aura my son

Deserta is het soloproject van Matthew Doty, wiens eerste album grotendeels geïnspireerd werd door de vreugde en het onbekende dat gepaard gaan met een nakende vaderschap. Het is een dreampop-plaat pur sang geworden, met stevige shoegaze-gitaren die zowel knipogen naar My Bloody Valentine als naar Sigur Rós. (Martijn)

Eminem – Music to be murdered by

Als je geen verwachtingen schept, hoef je ook niets in te lossen. Laat dat de slogan zijn bij deze schijnbaar uit het niets uitgebrachte plaat van Eminem. (Mattias)

Halsey – Manic

Naar aanleiding van haar derde album, wist Halsey al een heuse hype op te bouwen, door een aantal cryptische berichten de wereld in te sturen en door live op Instagram allerlei vragen van fans te beantwoorden. Of die hype ook effectief gerechtvaardigd is, daar krijgen we vandaag een antwoord op. Ze heeft alvast laten weten dat ‘Manic’ minder dystopisch klinkt en meer op de echte wereld reflecteert. (Martijn)

Holy Fuck – Deleter

Als je het weekend op een groovende manier wil inzetten, ben je bij Holy Fuck aan het juiste adres. 15 jaar ver in hun carrière is ‘Deleter’ alweer de vijfde plaat van deze Canadezen. Het viertal flirt ook ditmaal opnieuw met zowel krautrock als housemuziek en alles wat daartussen valt. (Martijn)

Keeley Forsyth – Debris

Na lang broeden komt de Engelse actrice Keeley Forsyth naar buiten met haar muziek. Pas na de ontmoeting met pianist Matthew Bourne wist ze op welk klankbedje ze haar melodieën wou neerleggen. Producer en muzikant Sam Hobbs vervoegde het team en samen maakten ze ‘Debris’, een donkere plaat vol subtiele arrangementen en minimale instrumentatie waarop Forsyth de ene worsteling na de andere blootlegt. (Guillaume)

Mac Miller – Circles

Twee jaar geleden stierf rapper Mac Miller aan een overdosis, maar de betreurde rapper had nog wat onafgewerkte muziek op een harde schijf staan. Producer Jon Brion werkte de nummers af en bundelt ze op ‘Circles’, een postuum eerbetoon aan de te vroeg overleden muzikant. (Mattias)

Mura Masa – R.Y.C.

Voor de opvolger van  z’n succesvolle debuut, werkte Alex Crosson aka Mura Masa weer samen met een hele resem indrukwekkende namen, waaronder Clairo, Slowthai, Georgia en Tirzah. Je mag je weer verwachten aan een album boordevol catchy, dansbare tunes. (Martijn)

Pinegrove – Marigold

De storm is gaan liggen. Binnenkort proberen ze die gecancelde show in de Botanique gewoon nog eens opnieuw. Maar de turbulente periode rond de beschuldiging van zanger Evan Stephens Hall heeft z’n sporen nagelaten. Het nieuwe album dat ze meebrengen heeft mogelijks geleden onder de energie die verloren is gegaan aan de situatie. Pinegrove worstelt om degelijkheid te overstijgen en uitschieters zijn schaars. Gelukkig is een degelijk Pinegrove-album nog altijd stukken beter dan het gemiddelde.  (Michelle)

Professionals – The professionals (Madlib & Oh No)

Net na de knaller ‘Bandana’ met Freddie Gibbs is Madlib daar al terug met ‘The professionals’ waar hij rapveteraan Oh No van beats voorziet. Fun fact: de heren zijn broers. De Jackson Brothers, oftewel The Professionals zoals ze zich professioneel laten noemen, lijken ons exact te geven wat we willen: snedige bars, heerlijke Madlib beats. Hoe we dat weten? Omdat single ‘Superhumanz’ al een eindje circuleert en het precies zo goed is als je denkt. Bonuspunten voor de ongelofelijke hoes die een beeldige vinylplaat zal worden. (Bert)