Release Radar 21/08: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Bright Eyes – Down in the weeds, where the world once was

Daar is Bright Eyes weer met hun tiende studioalbum ‘Down in the weeds, where the world once was’, na negen jaar wachten. De band toont ons dat er schoonheid en hoop te vinden is in het onkruid met hun melancholische liedjes verpakt in halfvrolijke grootse composities. Een veelkleurig spektakel in mineur! Lees hier onze review van het album. (Jonas VDA)

Bully – SUGAREGG

Wellicht de stevigste plaat in deze lijst is het derde album van Bully, de Amerikaanse rockband rond singer/songwriter Alica Bognanno. Eindelijk vond de frontvrouw de geschikte behandeling voor haar bipolaire stoornis en wist ze haar geest helemaal te bevrijden. Dat ‘SUGAREGG’ bijgevolg haar meest consistente en beste worp is tot nu toe, verrast ons dan ook helemaal niet. (Martijn)

Cut Copy – Freeze, melt

De tijd dat ‘Hearts on fire’ ons aan het bewegen bracht, ligt inmiddels alweer 12 jaar achter ons. In die periode leverde dit Australische synthpop-collectief nog enkele albums af, waarvan het ene al meer geslaagd dan het andere. Hun laatste worp draaide uit op een regelrechte sisser, al geven we ze zeker een herkansing met ‘Freeze, melt’. De singles klinken alvast veelbelovend. (Martijn)

Girl Friday – Androgynous Mary
Deze vier dames brengen vandaag hun langspeeldebuut uit. Rammelende indie-rock uit L.A., met lak aan traditionele songstructuren – zo valt ‘Androgynous Mary’ het best te omschrijven. (Martijn)

Maya Hawke – Blush

Er zijn talloze identiteiten die je kan aannemen en verschillende aspecten waarin je je kan verdiepen. Of je kan actrice, model, zangeres en de dochter van Uma Thurman en Ethan Hawke zijn. Het overkwam de 22-jarige Maya Hawke, ook wel bekend als Robin uit het derde seizoen van Stranger Things. Met debuutplaat ‘Blush’ zet ze haar muzikale carrière in gang en die neigt op het eerste zicht een fijne easy-listening vibe te creëren. (Jens)

Nas – King’s disease

Geen beter moment voor Nasty Nas dan de bloei van de Black Lives Matter-beweging om terug te komen met een nieuwe plaat. Hij steekt zijn steun voor de beweging niet onder stoelen of banken met de single ‘Ultra black’, die alvast veelbelovend klinkt. De intenties waren alvast glashelder op het vorige album ‘Nasir’. We verwachten dat ook Nas nu geen blad voor de mond neemt en, wie weet, krijgen we een evenaring van ‘Illmatic’. (Louis)

Nubya Garcia – Source

Dit is er eentje voor de jazz-liefhebbers. Na haar debuut ‘Nubya’s 5’ komt komt de Londense jazz-saxofoniste Nubya Garcia opnieuw aanzetten met een ambitieuze langspeler, vol met Afro-Caraïbische invloeden en interessante gastoptredens. (Martijn) 

No Joy – Motherhood

Wie vertrouwd is met No Joy, weet dat de band uit Montreal er niet voor terugdeinst om buiten de lijntjes van het shoegaze-genre te kleuren. Op ‘Motherhood’ doen ze dat meer dan ooit, met een zeer gevarieerde, avontuurlijke plaat tot gevolg. (Martijn)

The Killers – Imploding the mirage

Voor een stevige dosis aan guilty pleasures en euforie kan je naar goede gewoonte weer bij The Killers terecht. ‘Imploding the mirage’ betreft het zesde studio-album van de band rond Brandon Flowers en gaat verder waar de bombast van ‘Wonderful wonderful’ ophield, deze keer met behoorlijk wat invloeden van The War On Drugs. (Martijn)

Troye Sivan – In a dream ep

‘In a dream’ is de nieuwste EP van de Australische zanger en songwriter Troye Sivan. Het volgt op de release van zijn tweede studioalbum ‘Bloom’, en bevat de singles ‘Take yourself home’ en ‘Easy’. ‘In a dream’ bevat Troye’s meest eerlijke nummers tot nu toe, onder andere over de breuk met zijn partner, Jacob Bixenman. (Karel)