Release Radar 25/06: naar deze albums kan je voortaan luisteren

door Martijn Bas

Elke vrijdag draait de release-radar van menig muziekliefhebber overuren. Om niet verloren te lopen in Facebookfeeds en Soundcloudprofielen hebben wij de interessantste albums van deze week voor jullie in een lijstje gegoten.

Amenra – De doorn
De eerste op het gerenommeerde Relapse en Van Eeckhout en co doen een sprong in het ondiepe door het in het Nederlands te doen. De groep had eerder al gepootjebaad in gruwe ambient en spoken-word en breidt dat verder uit. De Kortrijkzanen kiezen op ‘De doorn’ het beste van beide werelden; licht en donker. Hartverscheurende poëzie over dabbelende elektronica en weerzinwekkende sludge metal. (Yannick)

Doja Cat – Planet her
Noem ze een rapster, noem ze een popster en de kniesoren zullen haar een product van de industrie noemen, maar aan Doja Cat is geen ontkomen meer aan. ‘Hot pink’, haar vorige album, is al een goed anderhalf jaar oud en met ‘Planet her’ is de opvolger waar de fans al tijden om aan het schreeuwen waren. De single ‘Kiss me better’ met SZA is alvast een ferme oorwurm en daarnaast mogen The Weeknd, JID, Ariana Grande en Young Thug haar komen ondersteunen. Van schoon volk gesproken. (Bert)

Faye Webster – I know I’m funny haha
Met het niet misse ‘Atlanta millionaires club’ verscheen de Amerikaanse singer-songwriter Faye Webster voor het eerst op onze radar. Net als op die plaat, mixt ze op ‘I know I’m funny haha’ opnieuw countrymuziek met r’n’b en weet ze een intieme setting te creëren.

Hiatus Kaiyote – Mood valiant
Hiatus Kaiyote is na hun vorige kolossale album terug. Na ‘Choose your weapon’ in 2015 ligt de lat hoog. ‘Mood valiant’ kende een moeilijk proces: zangeres Nai werd ernstig ziek en de pandemie maakte het er niet makkelijker op. De single ‘Red room’ lieten ze reeds op ons los en klinkt als een rode aan het terugtrekken in de eigen kamer. (Laurent) Lees hier onze recensie over het album.

Lucy Dacus – Home video
Eerder geloste single ‘Hot & heavy’ maakte de intenties al duidelijk: een blik over de schouder naar vroeger, occasioneel blozende wangen incluis. Op ‘Home video’ spoelt Lucy Dacus terug naar haar eigen verleden en brengt ze een eerlijke en ongedwongen versie van herinneringen aan niet enkel jeugdige liefde en diens kopzorgen, maar ook over religie en vriendschap. Met haar derde en autobiografische album zet Dacus verder in op haar kwaliteiten als schrijfster en weet ze met weinig woorden meer dan genoeg te zeggen om wat er was terug op te wekken. (Sarah) Lees hier onze recensie over het album.

Modest Mouse – The golden casket
Een plaat waar we uitzonderlijk lage verwachtingen voor hebben maar toch benieuwd naar zijn, is die van Amerikaanse rockgigant Modest Mouse. De singles die aan hun zevende album voorafgingen doen alvast vermoeden dat het vuur helemaal is uitgedoofd. Hopelijk kunnen de overige tracks ons nog op een of andere manier verrassen.

Pom Pom Squad – Death of a cheerleader
Een stevige rockplaat krijg je voorgeschoteld in de vorm van ‘Death of a cheerleader’. Dit viertal uit Brooklyn put zowel inspiratie uit jaren 60 meisjes-groepen als hedendaagse mode en kneedt dit tot een spitsvondig punky geheel.

Robbing Millions – Holidays Inside
‘Holidays inside’ is de tweede langspeler van Brusselaar Lucien Fraipont (AKA Robbing Millions) en verschijnt via het label ‘MGMT’ – je raadt het al, het label van de band MGMT. Het is een 18-tracks tellende dubbel-elpee geworden, en als de singles een goede indicatie zijn, wordt dit een psychedelisch tripje.

Sault – Nine
Vorig jaar was er geen ontsnappen aan het mysterie genaamd Sault. De onbekende leverde twee prachtige, sfeervolle platen af die aan onze ribben blijven plakken. Nu keert de band/producer/god terug met ‘Nine’, dat geen vooruitgestuurde single kent. Veel kunnen we dus nog niet zeggen ‘Nine’, behalve dat het slechts 99 dagen beschikbaar zal zijn op de streaming platforms. Wees er dus snel bij en stream de shit out of it, want wie zich aan de gloedvolle klanken zal willen verwarmen in de winter, die zal van een kale reis thuis komen. (Bert)

SPELLLING – The turning wheel
Waar haar muziek in het verleden voornamelijk synth-based was, pakt Chrystia Cabral het op haar meest recente worp heel anders aan. Maar liefst 31 muzikanten werkten mee aan ‘The turning wheel’ en het is dan ook een vrij complexe en lange popplaat geworden waarmee je enkele luisterbeurten zoet bent.

Tyler, The Creator – Call me if you get lost

Volgens deze theorie is ‘Call me if you get lost’ helemaal geen verrassing, maar de meeste mensen hadden niet meteen een nieuw album van Tyler, The Creator verwacht. Op zijn ondertussen al zevende album, wordt de luisteraar opnieuw binnengezogen in zijn pastelkleurige universum. Toch valt na een snelle luisterbeurt op dat de instrumentals met momenten toch een pak donkerder zijn. Ook horen we de notoir ambigue Tyler duidelijke politieke uitspraken doen. (Daan)